Yacht > Články > Závody >

VENDEÉ GLOBE |Boris Herrmann

17.11.2021 |
Závody

Německý závodník málem skončil těsně před cílovou čarou. Devadesát mil od Les Sables-d'Olonne se srazil s rybářským trawlerem. Všechno ale dobře dopadlo. Loď i kapitán srážku přežili a regatu dokončili. S největší pravděpodobností ho to však stálo vítězství v tomto slavném závodě.

Ve Vendée Globe není nic jisté. Závodí se od prvního do posledního dne. Devětatřicetiletý rodák z dolnosaského Oldenburgu Boris Herrmann se o tom přesvědčil poněkud hororovým způsobem. "Srazil jsem se s velkým rybářským trawlerem," prohlásil. "Spal jsem. Když jsem se probudil a podíval ven z kokpitu, viděl jsem vysokou stěnu boku trawleru." Genakr Herrmannovy lodě SEAEXPLORER - YACHT CLUB DE MONACO byl zamotaný v jeřábu rybářů. "Naštěstí se mi podařilo uvolnit a plout dál," popsal závodník. Začal s vyšetřováním škod.

Kupodivu nebyly příliš vážné. "Nejdůležitější bylo, že do lodě neteklo," pochvaloval si jachtař.Náraz poškodil pravoboční foil. Někdy dřív během regaty kolem světa by to nejspíš znamenalo nutnost zamířit do přístavu kvůli opravám, a tedy automatickou diskvalifikaci. Těsně před cílem však na poškozeném foilu už nesešlo. SEAEXPLORER přišel také o čelen. Škody byly i na takeláži. "Napřed jsem začal všechno řezat," popsal Herrmann. "Pak mi ale došlo, že můžu spouště a další lana ještě použít."

Štěstí v neštěstí
SEAEXPLORER má dva páry vantů. Náraz poškodil přední vant na pravoboku. Loď naštěstí zrovna pravobokem plula s větrem zleva. Zátěž nesly vanty na levoboku. Stěžeň proto přežil bez úhony. "Je to určitě nejhorší noční můra, která se mi zatím stala," prohlásil Herrmann na videu pořízeném přibližně hodinu po srážce. "Pozitivní stránka věci je, že pořád závodíme. Pořád máme stěžeň a pětaosmdesát mil do cíle. Myslím, že to můžeme zvládnout." Záhadou bylo i to, proč ke srážce došlo. "Měl jsem zapnutá všechna varování," uvedl Herrmann...

Celý článek naleznete v listopadovém Yachtu.

Text: Radek John
Foto: Vendée Globe



PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI