Yacht > Články > Závody >

VENDÉE GLOBE |Jérémie Beyou

20.05.2021 |
Závody

Ambiciózní Francouz patřil na startu posledního ročníku závodu osamělých mořeplavců kolem zeměkoule k favoritům. Kvůli nehodě se však musel vzdát naděje na vítězství. Přesto regatu dokončil.

Smůla se těžko měří. Nepřízeň štěstěny je subjektivní. Co jednomu připadá jako životní tragédie, nad tím jiný mávne rukou, nebo se dokonce zasměje. Favoritovi posledního Vendée Globe se musel zdát zásah osudu opravdu hodně tvrdý. Čtyřiačtyřicetiletý Jérémie Beyou se dostavil na start s tím, že má velkou šanci na vítězství. Jeho loď CHARAL byla rychlá a moderní. Zároveň ale nebyla úplně nová. Beyou ji proto měl možnost perfektně vytrimovat. Nebylo mu to nic platné. Neptun rozhodl, že mu dá vrchovatě okusit své vrtošivosti. Tři dny a zhruba 600 mil od startu závodu narazila CHARAL na neznámý plovoucí předmět. Zpočátku to vypadalo, že všechno bude v pořádku. Po několika hodinách ale vyšlo najevo, že při srážce přišlo k úhoně jedno z kormidel. Pravidla umožňovala loď opravit v přístavu. Musel to však být přístav, kde závod začala kde měl po obeplutí světa i skončit - ve francouzském městě Les Sables d'Olonne."Rozhodnutí otočit se nazpět bylo těžké," popsal jachtař. "Víte, že jste okamžitě přinuceni vzdát všechno, na co jste se soustředili během čtyř let příprav." Beyouovu týmu se podařilo pochroumanou loď uvést do plavby schopného stavu. Neohrožený námořník se mohl znovu vydat na cestu. Podruhé odstartoval 9 dní, 2 hodiny a 50 minut po původním startu celé závodní flotily, tedy jen pár hodin předu zavřením startovní čáry. Limit pro start byl totiž 10 dní. Dotahování soupeřů O vítězství už nemohla být řeč. Beyouovi soupeři tou dobou překračovali rovník. Beyou mohl klidně jet dál jako turista. Místo toho se ale rozhodl dostat z lodě maximum. První měsíc závodil proti hodinám. Počasí mu však přálo. Pomalu, ale jistě začal snižovat časovou ztrátu. Začátkem posledního měsíce roku 2020 vplul do neblaze proslulého pásma řvoucích čtyřicítek mezi 40° a 50° jižní šířky. Jedenáctého prosince předjel prvního soupeře, Fina Ariho Huusela na lodi STARK. S dostižením flotily mu pomohla také nehoda dalšího Francouze Kevina Escoffiera, jehož loď PRB se 680 mil jihozápadně od mysu Dobré naděje zlomila a potopila. Escoffier stihl nastoupit do záchranného voru. Závodní komise nasměrovala do oblasti ostatní lodě, aby ho našly a vylovily. Povedlo se to Jeanovi Le Camovi.(Viz také YACHT 4/2021.)..

Celé povídání o ambiciózním závodníkovi si přečtěte v květnovém vydání Yacht magazínu. 

Text: Radek John
Foto: Vendée Globe



PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena