Yacht > Články > Závody >

Vendée Globe 2020 - 2021 |Neuvěřitelné drama až do konce

15.03.2021 |
Závody

O startu 9. ročníku závodu osamělých mořeplavců nonstop kolem světa jsme psali již v zimním dvojčísle. Tak jen krátce fakta. Na startu letos bylo 33 závodníků, tedy rekordní účast. Celkem startovalo6 žen, nejlépe skončila na 12. místě Clarisse Cremer. V době uzávěrky bylo v cíli 22 závodníků a na trati další 3. Odstoupilo jich zatím 8,většina v první polovině závodu.

Fatálně málem skončila loď PRB, která se v plné rychlosti rozlomila a během několika vteřin potopila. Kapitána Kevina Escoffiera zachránil Jean Le Cam a později jej vzala na palubu fregata francouzského námořnictva. Většinu závodníků postihly během plavby technické potíže, jako jsou ulomené foily, uvolněné naklápěcí kýly, srážka s rybářskou lodí nebo s neznámými plovoucími předměty, utržené výtahy či roztržené plachty, strukturální poškození karbonových trupů, závady hydrogenerátorů nebo poničené kormidlo. Co závodník, to celá řada dramatických okamžiků a zajímavých příběhů. Nové letos bylo maximální mediální pokrytí, měli jsme tak příležitost sledovat každý den a každou hodinu polohy lodí i krátká videa přímo z paluby většiny lodí. Jak v cíli uvedli závodníci, bylo to příjemné i pro ně. Byli v kontaktu nejen se svými týmy na břehu, ale také mezi sebou a vzájemně se podporovali a pomáhali si. Hned v první polovině závodu vypadli dva hlavní favorité. Nejprve Jérémie Beyou silně poškodil loď nárazem do neznámého předmětu, stihl se vrátit, vše opravit a v limitu do 10 dnů od startu znovu vyrazit. Jeho ztráta však byla taková, že neměl šanci zařadit se do bojů o vítězství, i když by se svým časem, pokud bychom nebrali v úvahu, že startoval o 9 dní a 3 hodiny později, zařadil na 4. místo. Když vezmeme v úvahu, v jakém psychickém rozpoložení se musel nacházet, je konečné 13. místo obdivuhodným výkonem. Druhým favoritem, který však kvůli technickým potížím skončil předčasně, byl Alex Thomson na lodi HUGO BOSS. Další dvě kapitánky byly nuceny zastavit kvůli problémům s kýlem. Byly to nejprve Sam Davisa po ní Isabele Joschke. Obě se ale shodly, že po zastávce a opravě trasu závodu dokončí, byť mimo pořadí. V době uzávěrky pluly spolu tak, aby si v případě nutnosti mohly pomoci.

Velké finále
Poprvé v historii Vendée Globe jsme viděli osm závodníků, kteří dojížděli jeden za druhým do Les Sables d'Olonne během 23 hodina 44 minut. 23 hodin a 44 minut radosti a dalších emocí tak intenzivních, jako byla intenzivní celá regata od startu do cíle. Teprve příjezd Jeana Le Cama, ve čtvrtek večer, dal konečnou odpověď na to, jak dopadly výsledky tohoto šíleného závodu. Yannick, Charlie a Louis stoupají na stupně vítězů. Ale po nich dojíždějí ostatní velcí námořníci, bez kterých by vítězství a emoce nebyly takové. Kdo by si dokázal představit, že hledání kapitána PRB v jeho záchranném člunu 30. listopadu2020 dokáže připravit další drama ještě na konci ledna. Jean Le Cam, Sébastien Simon, Yannick Bestaven a Boris Herrmann na jedné straně a vedoucí lodě Charlieho Dalina a Thomase Rouillarda, kteří jsou již příliš daleko vpředu a jejich pomoc by přišla pozdě. Kdo by si představil, že časové bonifikace pro zachránce spolu s počasím, které umožnilo opětovné seskupení flotily, dokáží dojezd do cíle 9. ročníku Vendée Globe tak zamotat? Osm lodí dorazilo do cíle mezi středou a čtvrtkem. Například v roce 2016 dorazil osmý závodník do cíle 19 dní a 19 hodin za vítězem Armelem Le Cléach'em...

Celý článek o Vendée Globe si přečtěte v březnovém vydání časopisu Yacht.

Text: Daniel Guryča
Tabulky a statistika: Luboš Hofman



PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI