Yacht > Články > Závody >

Orlický pohár |Souboje na vodě, zábava na souši

17.11.2021 |
Závody, Lodě

Pod Žďákovským mostem na Orlické přehradě se to hemží plachetnicemi, od závodních speciálů přes klasické kajutovky až po malé, ani ne sedmimetrové lodě. Některé již jedou na plachty, jiné teprve motorují od nedaleké mariny. Ozývá se klakson, zbývá 5 minut do startu! Nejvyšší čas zajistit si výhodnou pozici na startovní čáře. Jenže kde vlastně je? Pochopili jsme to správně? Evidentně ne všichni, protože pár lodí se dle rozhodčího nachází už za ní. Naštěstí varování přichází včas, a tak nikoho nečeká trestná třistašedesátka.

Je 25. září a právě odstartoval Pohár Slunce, poslední a podle mě nejhezčí závod orlické série. Loni nám celý závod propršel, letos je krásně slunečno, ale téměř nefouká. Máme před sebou náročných 8 hodin většinou stání v bezvětří. Ale to se na Orlíku bohužel stává. I tak se sem každý rok sjíždí parta nadšenců a bojuje o vysněné trofeje. Někteří na vlastních lodích, které celý rok ladí, aby byly v té nejlepší formě, a jiní jen tak se pobavit na charterových lodích a prostě být u toho. Případně se pokusit o nemožné a tak jako Pavel Žemlička s Honzou Kubátem na charterové ZITĚ vyhrát kategorii.

Kromě zkušeností, vlastností dané lodě a také trochy toho štěstí to chce ale především čas. Orlický pohár se jezdí každý rok od jara do podzimu a zahrnuje deset sobotních závodů. A samozřejmě nejvýhodnější je zúčastnit se jich všech. Jenže vysvětlujte doma ženě, že už vás to zase táhne na Orlík. Také proto jsou na závodech často vidět celé rodiny, manželka za kormidlem, děti tahají spinakr a tatínek to celé hlasitě řídí.

Večer se všichni sejdeme nad skleničkou a budeme si přátelsky povídat, jak jinak, o lodích a sdílet zážitky ze závodu. Teď ale bratr nezná bratra. Všichni dávají do závodu maximuma někteří se pohybují až na hranici pravidel. Na jejich dodržování dohlíží spravedlivý rozhodčí Miloš Zvonař z YC Písek. Taky by rád jednou jel závod, ale bohužel ho nemá kdo nahradit a my ostatní jsme mu vděční. O to víc, když pak večer vezme do ruky basu a se spoluhráči z kapely Vipytá 4ka zakončí letošní sezonu ve stylu blues a country.

Před tím je ale potřeba vyhlásit vítěze dnešního poháru i celé série a trochu bilancovat. Letos se odjel šestnáctý ročník. Průměrně se ho zúčastnilo asi 15 lodí ve třech kategoriích: Race, nad 7 m a do 7 m. V rámci jednotlivých kategorií mezi loděmi pochopitelně existují velké rozdíly. A tak se můj půjčený H-Boat bez spinakru těžko může měřit s vyladěnou MAMBOU se zkušenou kormidelnicí. Jenže hendikepů bychom se tu asi nikdy nedopočítali, takže to všichni berou, jak to je. Ostatně Orlík je nevypočitatelný a kdo ví, třeba jednou CAPRICE MAMBĚ ujede, když chytne poryv.

Aby lodě mohly profitovat ze své jedinečnosti a všichni dostali šanci ukázat, co umí, je také každý závod série trochu jiný. I organizátoři jsou různí a zázemí kromě Mariny Orlík, kde se tradičně koná závěr sezony, poskytuje třeba Yacht Club Barrandov, Marina Hřebeny, YC Písek a další. První závod série, Jarní vítr, obvykle profituje z větrnějšího počasí. Okruhový Radavský pohár s několika rozjížďkami je často mnohem napínavější než klasická dálková plavba. Čtyřiadvacetihodinový maraton je už pro opravdové vytrvalce, ale noční plavba po Orlíku na plachty za to opravdu stojí. Jeho vyhlášení se pak přezdívá zombie party. A kdo se chce pobavit, určitě se rád zúčastní fun regat...

Celý článek o Orlickém poháru si můžete přečíst v aktuálním vydání Yacht magazínu. 

Text: Adéla Fialová



PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI