Yacht > Články > Závody >

Májová regata 2021

22.06.2021 |
Závody

O tom, že organizovat regatu v době covidové je nejistý podnik, ví své i MORIS design Yacht Club, pořadatel legendární Májové regaty. Loňský jubilejní 20. ročník musel být kvůli vládním opatřením a omezení cestování zrušen, na přelomu letošního dubna a května se ale jachtaři dočkali zasloužené náhrady v téměř perfektních podmínkách.

K nástrahám koronaviru se organizátor v roce 2020 postavil čelem. Bylo jasné, že regatu nebude možné uspořádat, a proto nabídl všem posádkám vrácení startovného v plné výši. Toho nakonec využila jen jediná posádka a všichni ostatní se smířili s ročním odkladem termínu na 24. 4.-1. 5. 2021. Bez ztráty pro účastníky se podařilo také přebookovat obě flotily pro one design třídy, tedy nové lodě Elan 4 i Salona 38. Značně opotřebovaných Salon se mezitím vlastník zbavil a byly nahrazeny novější a spolehlivější flotilou Bavaria41S. V obou one design třídách nakonec startovalo po osmi posádkách, dále dvě lodě v ORC a tři lodě v nově otevřené třídě Fun pro ty, kteří si chtěli regatu vyzkoušet bez zbytečného stresu a bez náročné noční etapy. Celkem se tak na letošní Májovce potkalo rekordních 21 posádek. Chybělo jen několik posádek ze Slovenska, odkud nebylo možné dostat se legálně přes hranice. Sobotu a neděli využila většina jachtařů k tréninku s odpoledním svižným maestrálem. V pondělí ráno se startovalo u Murteru, nejdříve krátká okružní etapa a poté delší navigačka se stejným startem, několika way pointya cílem před Sali. To už foukal jižní vítr a předpověď hlásila silnější jugo na noc a na úterý. Jen několik lodí nestihlo večerní časový limit a všechny se na noc potkaly v jinak prázdné marině v Sali. Noční jugo nakonec nepřišlo, úterní start před Sali byl už ale živější. První navigačka byla opět kratší, kolem Lavdary, druhá etapa mířila až k jižnímu cípu Žutu a zase na sever na Veli Iž. Od startu foukalo kolem 20 uzlů a stejně jako v pondělí se vytahovaly genakry. Během dne spadlo jen pár kapek deště - jediných během celého týdne. Ve středu dopoledne panovalo bezvětří, po chvíli čekání přesunula závodní komise start jižněji k Žutu, to se nakonec ukázalo jako dobré rozhodnutí. Startovalo se v krásných 10-15 uzlech. Nejdelší etapa Májovky vedla přes jeden checkpoint až k majáku Mulo a zpět do cíle u Murteru.

Díky tomu mohli navigátoři taktizovat a volit různé trasy, což rozhodovalo zejména později večer, kdy část startovního pole zůstala ve flautě a čekala na vítr několik hodin. Nakonec se ale i noční etapa odjela v ideálních podmínkách a za měsíčního svitu...

Celý článek o Májovce si přečtete v aktuálním červnovém Yachtu. 

Text: Marek Bylnický
Foto: Tomáš Lisý



PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI