Yacht > Články > Závody >

Česká posádka |na Rolex Middle Sea Race 2020

07.01.2021 |
Závody

Na letošní 41. ročník Rolex Middle Sea Race jsme vyrazili z Prahy autem do Chorvatska ve středu 7. 10. ve složení Lukáš Tatek, Ondřej Pražský, Martin Cicvárek a Jan Mareš (Gaboun). Později na Maltě se k nám měl připojit kamarád a spolumajitel naší lodi ZLATAN (Grand Soleil 50) Vláďa Szabo.

Ve čtvrtek 8. 10. jsme brzy ráno dorazili do přístavu, kde nás čekal náš ZLATAN připravený k vyplutí. Dokoupili jsme zásoby na cestu, vyřídili potřebnou dokumentaci s chorvatskými úřady a okolo jedenácté hodiny dopolední jsme vypluli na 650 Nm dlouhou plavbu na Maltu. Předpověď počasí hlásila příznivý SZ až S vítr po většinu naší plavby. Mírně nás tlačil čas, jelikož v závěru plavby u Malty hrozilo špatné počasí, pokud tam nebudeme dostatečně rychle. Plavba probíhala v zásadě hladce, až na to, že se nám hned první noc podařilo naškubnout zcela novou hlavní plachtu v místě dotyku horního sálingu. V mezinárodních vodách jsme měli štěstí a podařilo se nám ulovit dva pěkné tuňáky. To nám zvedlo náladu a naplnilo naše břicha i lednici.

Na Maltu jsme dorazili v neděli okolo 23:00, přistáli jsme před Royal Malta Yacht Club (organizátor závodu) a usnuli jsme tvrdým spánkem, po 650 Nm jsme byli všichni docela unaveni. Ráno jsme přistoupili k administrativním a technickým záležitostem, které jsou podmínkou účasti v závodu. Na první pohled nic, 6 stránek a vyplnění a podepsání několika dokumentů. Dále je nutné připravit loď na závod. Všechny plachetnice, které se chtějí zúčastnit Rolex Middle Sea Race, musí splňovat přísné regule pro Offshore Races Cathegory 2, což zahrnuje požadavky na komplexní bezpečnostní vybavení lodi..

Celá článek si můžete přečíst v zimním dvojčísle časopisu Yacht. 

Text: Lukáš Tatek

Foto: autor, posádka lodi ZLATAN a Rolex / Carlo Borlenghi 



PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena