Yacht > Články > Technika >

TECHNIKA |Příprava lodě na sezonu a pravidelná údržba

22.05.2023 |
Technika

Žádná rada není stoprocentně univerzální. Příprava lodě závisí na typu, její velikosti i na oblasti, kde bude plout, a jaké tam jsou podmínky. Nicméně základní kroky se shodují a žádný majitel lodě by neměl přípravu na sezonu ani vynechat, ani podcenit. Nic nenaštve více, než když se konečně dostanete po zimní přestávce na vodu, ještě s sebou vezmete kamarády a něco nefunguje. A pokud je to zásadnější porucha, může to být i nebezpečné.

Oslovili jsme tedy Milana Havla, vedoucího servisu v MARINE CENTRU v Praze Modřanech, a zeptali jsme se, na co si dát před prvním vyplutím na začátku sezony největší pozor, co někteří majitelé podceňují a jak předcházet nejčastějším problémům, které se mohou na lodi nebo na lodním motoru vyskytnout.

Jaké kroky by měl majitel lodě provést, aby byla jeho loď správně připravena na sezonu?

Správně by se měla údržba dělat na konci sezony. Našim zákazníkům to opakujeme při každé příležitosti, ale stále se najde dost těch, kteří přijdou až nyní před sezonou. Pokud se správně provede údržba na konci sezony, dá se problémům s korozí předcházet a ušetřit tak starosti i peníze. Na dodání náhradních dílů je také na podzim více času. Před spuštěním na vodu doporučujeme provést důkladnou kontrolu lodi a jejích systémů, včetně motoru, elektroinstalace, navigačních zařízení i vázacích a kotevních lan.

Na co si dát pozor před začátkem sezony a co mít s sebou na palubě najdete ve vydání YACHT 5/2023, který je možný zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI