Yacht > Články > Technika >

Manta5 Lipno World Race

28.05.2021 |
Technika, Aktuality

V průběhu měsíců června, července, srpna a září se na Lipně v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví bude historicky poprvé konat naprosto unikátní světový závod. Závodit se bude na hydrofoilových elektrokolech Manta5a účastníci se budou potýkat nejen se sportovní konkurencí, ale i s rozmary počasí a vlastními schopnostmi.

Co je to Manta5?
Hydrofoilové kolo Manta5 s elektromotorem je vlastně takovým zlomovým bodem ve foilingu, jelikož svou konstrukcí a velmi snadným ovládáním umožňuje foilovat i úplným začátečníkům. Jediné, co potřebujete umět, je jízda na kole a plavání. Jak na Mantu nastoupit a rozjet se vás hravě naučí instruktoři sportovní půjčovny Lipno Naplno sídlící právě v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví. Do pohybu seManta5 uvádí šlapáním jako na klasickém kole, jen s tím rozdílem, že pod vámi jsou místo kol křídla a elektromotor s vrtulí. Na tomto kole můžete jet po hladině rychlostí i 22 km v hodině a to s minimálním úsilím díky dopomoci elektromotoru.

Manta5 poprvé v ČR, poprvé na Lipně a poprvé v závodě
Hydrofoilové kolo Manta5 se v České republice a vůbec Evropě objevilo poprvé již v loňském roce, kdy právě v kempu Jestřábí probíhaly první testovací jízdy. Letos však distributor Petr Novotný z Epicu ve spolupráci s Petrem Benešem z půjčovny Lipno Naplno přišli s nápadem uskutečnit unikátní světový závod právě na tomto typu kola. O co tedy půjde a jak bude závod probíhat? Závodu se může zúčastnit prakticky kdokoliv a kolikrát bude chtít. Trasa pětikilometrového závodu povede z mola v kempu Jestřábí směrem k ostrovu Tajvan, kde se budou závodníci otáčet a vracet zpět. Největším úskalím nebude jen rychlost a zvládnutí techniky, ale i udržení směru jízdy, jelikož koridor nemá pevné hranice. Důležité je však trať správně projet a neminout kontrolní body. Zkrátit si vzdálenost není možné, spíše naopak. Závod bude probíhat od 12. června do 30. září a všichni závodníci budou mít, alespoň pokud jde o vybavení, stejné podmínky. Plně nabitou baterii elektrokola Manta 5 a hodinky, které snímají rychlost a měří čas absolvování závodu. Toto vše zapůjčí organizátor. Co budou mít závodníci jistojistě odlišné, jsou podmínky, nebo chcete-li, rozmary počasí, startovat totiž mohou pouze čtyři závodníci denně. Jejich výkony se zaznamenají do předběžné výsledkové listiny, která bude k dispozici online. Tento typ závodu je možné uspořádat především díky jedinečné technologii měření časů, vyhodnocování výsledků a snímání polohy každého závodníka, kterou poskytuje společnost Orgsu. Díky tomu tak mohou závodníci startovat prakticky kdykoliv a kolikrát budou chtít, podmínkou je pouze uhrazení startovného a splnění bezpečnostních opatření.

Hlavní cenou je právě Manta5
Závodu se mohou účastnit nejen sportovci, nadšenci do cyklistiky nebo vodních sportů, ale i náhodní kolemjdoucí.Hlavní cenou světového závodu je samotné hydrofoilové koloManta5 v hodnotě 263 tisíc korun a na pěkné ceny se mohou těšit i stříbrný a bronzový medailista. Půjde o e-koloběžky City Bossa Street Surfing, jež včetně kola Manta5do závodu věnoval distributor Manta5 v ČR a SR Epic s.r.o. Celková hodnota cen pro medailisty přesáhne hodnotu 280 tisíc koruna za to stojí šlápnout do pedálů a rozjet se po vodní hladině. Odměnou nebudou jen ceny, o které stojí za to bojovat, ale i veskrze nevšední a neopakovatelný zážitek.

Více informací o závodě, registracích i podmínkách naleznete na www.lipnonaplno.cz


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena