Yacht > Články > Technika >

Lodní toalety

17.05.2020 |
Technika

Splachovací záchody se dnes pokládají za naprostou samozřejmost a jachtaři očekávají, že stejný komfort naleznou na námořní plachetnici i na motorovém člunu. Charterové firmy (a tedy i výrobci) dobře vědí, že počet toalet je jedním z kritérií, podle kterých zákazníci vybírají,a o to je pro obě strany nepříjemnější, když se některý záchod porouchá.

Vyšší poruchovost lodních toalet je způsobena tím, že jsou složitější než WC, které máte doma. Na rozdíl od domácích WC jsou ty lodní umístěny ve vodotěsném trupu a často pod čarou ponoru, takže jejich konstrukce musí nezbytně obsahovat čerpadlo -a to dokonce dvojčinné, neboť ke správné funkci je nutné nejen obsah mísy odčerpat, ale též rozředit. Proto musejí čerpadla lodních záchodů pracovat ve dvou režimech - v režimu vyprazdňování a v režimu proplachování - což jejich konstrukci komplikuje a zvyšuje riziko závady. U elektrických toalet pak znamená komplikaci macerátor, nicméně pečlivým dodržováním návodu a správnou údržbou se dá poruchovost omezit na minimum.

Lodní záchody Jabsco

Pokud se jedná o lodní WC s ručním čerpadlem, je většina rekreačních plavidel vybavena produkty firmy Jabsco, což je součást britské průmyslové skupiny Xylem s ročním obratem kolem 2,5 miliardy GBP. Ruční pístové čerpadlo je svisle umístěno vedle mísy a pod rukojetí má nad pracovním válcem ventilovou kostku, z níž vyčnívá páčka, kterou se přepínají režimy čerpadla. V režimu vyprazdňování se využívá část čerpadla pod pístem (těsněným O-kroužkem), která odpadní hadicí vytlačuje obsah mísy do moře, v režimu proplachování se při pohybu pístu dolů do prostoru nad ním přisává mořská voda pomocí tenčí sací hadice. Při pohybu nahoru se pak tato čistá mořská voda vstřikuje do mísy a současně se rozředěný obsah nasává do čerpadla,aby se při dalším cyklu vytlačil do moře...

Více informací se dočtete v aktuálním vydání magazínu Yacht

Text: František Novotný

Foto: archiv Yacht


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI