Yacht > Články > Technika >

Garmin |Motýlek, znak, prsa, kraul…

25.07.2021 |
Technika

Lodě, voda a plavání patří odpradávna k sobě. Někdo plave pro osvěžení v horkých dnech, jiný bere plavání jako fitness aktivitu. Druhou skupinu by mohlo zajímat, jak se dá plavání změřit a zaznamenat pomocí moderních chytrých hodinek.

Plavání, na rozdíl od běhu nebo jízdy na kole, patří mezi sporty, které nikdy nebylo snadné změřit a zaznamenat. Přibližně před deseti lety se na trhu začaly objevovat hodinky, které plavání poprvé dokázaly měřit. Nejprve v bazénu a později pomocí GPS ve volné přírodě. I přesto, že za deset let vývoj hodinek pokročil mílovými kroky, principy a možnosti měření plavání jsou v podstatě stále stejné. Mnoho modelů hodinek dnes nabízí možnost měření plavání v bazénu, ale jen některé možnost měření plavání v přírodě, nebo chcete-li ve volné vodě. Proč? Pokusíme se to vysvětlit v následujícím textu.

Plavání v bazénu
Zatímco pro měření outdoorových sportů dnešní hodinky používají v drtivé většině případů satelitní GPS signál, pro plavání v bazénu si hodinky vystačí s využitím vestavěných akcelerometrů. Akcelerometr je čidlo, které je v hodinkách a dokáže velice jemně snímat a vyhodnocovat pohyb ruky. Hodinkám stačí před plaváním zadat délku bazénu a ony zařídí vše ostatní. Jsou schopné detekovat otočku na kraji bazénu a automaticky počítat nejen uplavané délky, ale i rozpoznat plavecký způsob (kraul, znak, prsa, motýlek) a počítat například záběry ruky nebo efektivitu plaveckého stylu. Všechna měřená data hodinky zaznamenají a pro ambiciózní sportovce je pak plavání mnohem zajímavější. V záznamech je vidět, kolik jste uplavali, jak rychle a případně i zlepšení nebo zhoršení v průběhu času. Jediné, co hodinky nemají rády, je plavání v plném bazénu, kdy se plavání přerušuje při vyhýbání se ostatním plavcům. Hodinky v takovém případě ztrácí přesnost a jednu délku pak dokáží změřit několikrát.

Plavání v přírodě
Změřit uplavanou vzdálenost v moři nebo na jezeře je oproti bazénu mnohem složitější. Hodinky se nemohou spoléhat na délku bazénua musí využít satelitní GPS signál, který je ale velmi slabý a neproniká vodou. Dají se tak měřit jen ty plavecké způsoby, při kterých se ruka pravidelně vynořuje z vody, často se uvádí především kraul. U kraulu hodinky vyčkávají na moment, kdy se ruka vynoří, a během krátkého okamžiku se snaží vypočítat pozici plavce. Ne při každém vynoření ruky se to podaří a hodinky proto pečlivě filtrují jednotlivé výpočty a snaží se využít jen ty, které nemají podstatné nepřesnosti. I přes složitý výpočet je měření poměrně přesné a poskytuje dobré výsledky...

Celý článek o hodinkách Garmin najdete v aktuálním vydání časopisu Yacht. 

 

 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena