Yacht > Články > Plavby a revíry >

Velké putování |Po Odře dolů a nahoru

30.12.2021 |
Plavby a revíry

Při projížďce čtyřkolkou kolem řeky Odry jsem dorazil na soutok s Olší. Právě v tom okamžiku přišel nápad projet celou Odru až k Baltskému moři. Na základě zkušeností s plavbou po Vltavě jsem se rozhodl prozkoumat i řeku Odru také proto, že to je od nás z Havířova vlastně nejblíže. Transport lodě je levný a marina v Koźle je v provozu celoročně a za přijatelnou cenu 18 000 korun.

Loď mám v marině Koźle zakotvenou již tři roky a chtěl jsem zároveň vyzkoušet kombinaci stávajícího benzinového pohonu motorem Suzuki 15 koní s elektropohonem, který obnáší dva elektromotory o celkovém výkonu něco málo přes dva koně. Zkoušky dopadly dobře, tak jsem se rozhodl vyplout na velkou testovací a poznávací plavbu.

Po nakoupení zásob na tři měsíce jsem společně se svou fenkou Šelby vyplul začátkem června 2021 směr Štětín. S mírným proudem jsem zvládl 26 plavebních komor za krásného slunného počasí. Po proplutí poslední komory Malčice jsem poznal řeku Odru, jaká opravdu je. Rychlá, úzká, s kolísavou hladinou, v horní části jsem potkal i potopené duby. O jeden z nich jsem ohnul vrtuli. Jinak je všude kolem krásná příroda a písečné pláže.

Přestože jsem si nechal v servisu připravit a vyčistit karburátor, měl jsem s ním problém v druhé části plavby, kde začíná střední Odra přezdívaná též Divoká. Tato část řeky teče rychlostí čtyři až šest kilometrů v hodině, koryto je úzké a plavba je v těchto místech náročná i po proudu. Provoz je zde minimální a místy je to naprostá divočina. Potkávám jen občas rybáře, často jsou vidět naplavené písečné pláže. Právě na začátku tohoto úseku jsem zjistil, že mám jen polovinu výkonu a loď nejede na plný plyn. Denně jsem uplul přibližně devadesát kilometrů. Cestou jsem míjel města Glogov, Bytom, Nová Sol, Cigacice, Frankfurt nad Odrou, Kostřín, ale nezastavoval jsem se v nich právě kvůli poruše karburátoru.

Vstával jsem brzo, abych každý den uplul co nejdelší trasu za světla. Denně jsem musel vždy třikrát stavět kvůli venčení psa a také proto, abych dobil akumulátory. První zastávka byla ve městě Gryfino. Je tam pěkná marina přímo na řece a první tři dny kotvení jsou zdarma. Zastávku jsem využil na dokoupení zásob a pokračoval v plavbě...

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním vydání magazínu Yacht. 

Text a foto: Milan Durčák


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena