Yacht > Články > Plavby a revíry >

Thajsko z paluby katamaranu |Amazing Thailand Czech & Slovak Flotilla Sailing

03.10.2021 |
Plavby a revíry

Dovolená v Thajsku na palubě plachetnice či katamaranu může dostat nový rozměr jak pro znalce Thajska, tak pro milovníky jachtingu. V řadě destinací zde mají svoje základny renomované charterové společnosti, a tak je z čeho vybírat. Ideálním způsobem, jak se seznámit s neznámým mořem a podmínkami, je účast na fl otilové plavbě nebo si lze najmout zkušeného místního kapitána, nebo dokonce obojí. Velkým benefi tem pro milovníky thajské kuchyně je místní kuchař či kuchařka na palubě, jen je nutné tento požadavek uvádět s předstihem před začátkem charteru.

Podle informací Thajského úřadu pro cestovní ruch je pravděpodobné, že se v blízké době moře opět jachtařům otevře. Společná plavba Czech & Slovak Flotilla Sailing je naplánovaná od 26. března do 2. dubna 2022 a proběhne znovu s podporou Thajského úřadu pro cestovní ruch. Startuje se z Yacht Haven Mariny na ostrově Phuket, nová trasa povede směrem na jih a první plánovaná zastávka bude u ostrova KO KHAI NOK, který se skládá ze dvou částí. Ta menší leží na severu od hlavního ostrova a je na ní restaurace. Krásná je západní část ostrova, kde jsou malé písečné pláže. Hlavní ostrov je zaměřen na turisty, a přestože je poměrně malý, tak jsou na něm stánky se suvenýry a občerstvením a také velký počet lodí a turistů, kteří přijíždějí z Phuketu. A samozřejmě bílé pláže tvořené rozdrceným korálem a čistá voda. Doporučení na návštěvu zní co nejdříve dopoledne, vzdálenost z Yacht Haven Mariny je 2-3 hodiny plavby. Noční kotvení je naplánováno u ostrova KO PHIPHI DON, kde je možné zakotvit v hlavní zátocena na jižní straně ostrova. Centrum leží v nejužším místě ostrova a v roce 2004 bylo zcela zničeno vlnou tsunami. Jako připomenutí této události jsou prakticky na každém rohu ukazatele, kudy vede v případě poplachu tsunami úniková cesta na vyvýšené místo. Na ostrově se nedá zakotvit u mola, ta jsou vyhrazena pro turistické lodě a trajekty, a tak je nutné použít nafukovací člun. I s jeho kotvením může být problém, protože písečná pláž vedle mola je rezervována pro typické lodní taxíky. Je lepší člun vynést co nejvýše nahoru, aby loď taxíkům nepřekážela. Také se musí počítat s přílivem a odlivem, který dosahuje rozdílu hladin 1,5 metru.

Druhý den je třeba vyplout poměrně brzy. Cílem je koupání u ostrova KO PHRAYA NOK. Od okamžiku, kdy se zde natáčel film Pláž, je ostrov a ona legendární pláž v obležení turistů a lodí přijíždějících jak z KO PHIPHI DONU, tak z pevniny. Vstup na samotnou pláž je dočasně zakázán, aby si příroda odpočinula, ale i u protější pláže je bohatý podmořský život a korálové dno s mnoha druhy ryb. Plavba před snídaní zabere méně než 45 minut.
KO MA, tedy v doslovném překladu ostrov s majákem, je další plánovanou zastávkou. Po cestě je potřeba dát pozor na jedno z hodně nebezpečných míst s hloubkou při odlivu 1,3 m, které se nachází na otevřeném moři, kde je vidět všude okolo jen rovná hladina.

Podle povětrnostních podmínek je ve vzdálenosti přibližně tří hodin plavby ostrov KO LANTA YAI, jehož západní stranu tvoří mnoho kilometrů pláží, resortů a barů, které stojí za to navštívit. Základní potraviny je možné nakoupit v AO KANTIANG, a užít si pláž a večer v jednom z několika barů.

Třetí den je na programu návštěva přírodních rezervací na ostrovech KO NGAI a KO MUK. Na jižní straně ostrova jsou tři pláže. Za vstup do národního parku zaplatíte 400 BTH na osobu a 100 BTH na loď, ale stojí to za to. Na odpoledneje naplánována přeplavba a kotvení u ostrova KO MUK, kde lze opět doplnit zásoby nebo navštívit restauraci s výhledem na moře.

Další den doporučujeme společnou návštěvu fascinujícího místa, kterým je uzavřený kráter s bujnou vegetací a krásnou pláží. Má jedinou nevýhodu. Je nutné proplout nebo proplavat jeskyní dlouhou asi 150 metrů. Doporučujeme vzít s sebou vodotěsnoubaterku. Odměnou je ale opravdu nádherná podívaná na vegetaci jako z botanické zahrady. Vstup stojí 200 BTH na osobu.

Jen 30 minut plavby na západ leží ostrov KO KRADAN opět s krásnou pláží a koupáním, barem a restaurací. Druhá část čtvrtého dne znamená plavbu na západ k ostrovům KO ROK NOK a KO ROK NAI, které jsou vzdálené od KO KRADANU 12 Nm. Na této plavbě je to asi nejhezčí místo. Mezi ostrovy se dá kotvit v dobře chráněném průlivu a je zde i několik bójí a půvabných pláží. Na jednu z nich na KO ROK NOK přitéká z hustého pralesa potok se sladkou vodou. Ostrov je vysoký 238 m s hustou vegetací. Poslední denní úsek je dlouhý 18 Nm k soustroví KO HA YAI, kde je nutné zakotvit kvůli velké hloubce u bójí. Tato lokalita je díky čisté vodě a skalním stěnám spadajícím do hloubky 40 metrů ideální pro potápění.

Na čtvrtek je naplánován nejdelší úsek plavby po otevřeném moři. 34 Nm na severozápad k ostrovům KO RACHA NOI a KO RACHA YAI. Ostrov KO RACHA NOI je zcela neobydlený. Na jeho pobřeží jsou krásné pláže a voda je zde tyrkysově zelená. V kontrastu s bílým pískem a černými kameny je to nádherná podívaná. I pod vodouje bohatý život a velké množství ryb. Pro kotvení je tu několik bójí podobně jako téměř u každého ostrova a pláže. Za využití bójí se zatím v Thajsku neplatí.

Na noc je ale rozumnější zakotvit v hluboké a lépe chráněné zátoce ostrova KO RACHA YAI. Pokud je potřeba doplnit zásoby, na tomto ostrově je to možné, jeden obchod je hned za branou resortu přibližně 500 m od pláže, další pak o něco dále. Je potřebapočítat s cenami o cca 30 % vyššími než na pevnině nebo ve větších centrech. V pátek ráno bude první zastávkou ostrov KO MAI THON a potom turisticky hodně využívaný malý kousek skály a pláže KO KHAI NAI. Poslední noc na lodi je naplánována na pobřeží velkého ostrova KO YAO YAI. Je zde několik resortů a hodně civilizace a možnosti nákupů, zapůjčení skútrů či využití služeb restaurací nebo masáží. Ceny jsou tady výrazně nižší než na odlehlejších místech.

www.amazingthailand.com


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI