Yacht > Články > Plavby a revíry >

Souostroví Palagruža |Lákavý cíl

19.09.2021 |
Plavby a revíry

Nejjižnější kousek chorvatského území stojí za návštěvu. Má zajímavou historii i unikátní přírodu. Postrádá však bezpečný přístav.

Pokud hledáte v Chorvatsku nějaký cíl pro dobrodružnou výpravu, souostroví Palagruža je jasná volba. Leží 38 námořních mil na jih od ostrova Vis. Skládá se ze dvou velkých ostrovů, tří menších a patnácti skalisek. Rozhodnutí, co je ostrov, a co skalisko, je samozřejmě arbitrární. Ostrovy vypadají, jako když vezmete nějakou horu, dejme tomu v Krkonoších, a uříznete jí špičku a položíte ji na rovnou plochu. Hory ve skutečnosti nejsou seříznuté. Jen je jich velký kus schovaný pod vodou. Dva největší ostrovy se jmenují Vela a Mala (Velká a malá) Palagruža.

Velká Palagruža má na délku asi 1 400 metrů a na šířku něco přes 300 metrů. Ne jejím severním konci stojí budova s majákem. Kromě něj je v ní i meteorologická stanice. Budova má stálou osádku. Zbylé ostrovy jsou neobydlené. Pokud se na Palagružu rozhodnete doplout, bude to nejspíš se zastávkou na ostrově Vis. Při pětiuzlové rychlosti vychází doba plavby okolo osmi hodin. Rozumné je ale počítat s delší dobou. Proto je třeba se rozhodnout, zda plout přes den nebo v noci.

Přivezte dárek
Noční plavba je praktičtější. Na Palagružu tak totiž dorazíte brzo ráno. V celém souostroví nenajdete pořádný přístav. Nejblíž tomuto pojmu je formace na západním břehu Velké Palagruži. Nejde o zátoku, spíš jen místo, kde se dá na chvíli zakotvit a dojet na člunu na kamínkovou pláž s několika staveními. Ještě v roce 2019 byly v tomhle nepříliš bezpečně působícím přístavišti tři bóje, k nimž se mohly uvazovat jachty. Podle posledních zpráv z přelomu června a července však momentálně na ostrově nejsou.

Blog webu sailingeurope.com doporučuje kontaktovat na kanálu 16 osádku majáku. Ta pak může návštěvníkům poradit s kotvením. Možná ještě lepší řešení než kotvit je vyslat na ostrov výsadek na člunu, zatímco část posádky počká s lodí v bezpečné vzdálenosti. Členové výsadku se mohou i vystřídat. Když už se na ostrov dostanete, čeká vás cesta po dlouhém schodišti přes hřeben se zeleninovou zahrádkou až k vlastní budově majáku...

Celý článek najdete v zářijovém vydání Yacht magazínu. 

Text a foto: Radek John


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI