Yacht > Články > Plavby a revíry >

Se Sněhurkou kolem světa / Altego II |Advent v Mexiku

15.03.2021 |
Plavby a revíry, Plachetnice

Na konci loňského roku se dvě české lodě setkaly v Mexiku. Přinášíme zprávy z paluby SNĚHURKY i ALTEGA, jejichž cesty se na krátko spojily, a každý z autorů nabízí trochu jiný pohled. 

19. listopadu odpoledne se SNĚHURKOU znovu podplouvám most Golden Gate v San Francisku, opouštím jedno z nejkrásnějším měst v USA a současně se i loučím s touto velikou zemí. Pluji podél pobřeží na jih do Mexika a po třech dnech zakotvím v přístavu města Ensenada. Posun na jih je samozřejmě znát na počasí, takže konečně si mohu po roce a půl obléci šortky a tričko. I když při silnějším severním větru je i tady chladněji. Přihlášení na celnici je poměrně jednoduché, pouze se musí obejít tři sousedící kanceláře v jedné budově kapitanátu.

Po delší době jsem konečně opět v latinskoamerické zemi, mohu mluvit svou oblíbenou španělštinou a hlavně se těším na místní pestrou stravu a již nikdy nechci jíst hamburgery. Na tržnici jsou malé restaurace, kde si dám krevety na česneku a kde tato lahůdka stojí 200 Kč. Konečně tedy nemusím vybírat jídla podle pravého sloupečku s cenou. I zde platí jakési omezení pro covid, ale vše je otevřené a vše funguje. V obchodech jsou vyžadovány roušky, i když se to dodržuje pouze v těch větších. Po odpolední procházce kolonádou dojdu až do sousední mariny, kde kotví ALTEGO s Jirkou Denkem. Ten se tady neplánovaně několik dnů zdržel, takže se opět setkáváme na moři. Jirka vyplouval z Kodiaku až koncem září, ale přímou a rychlou plavbou mě předhonil. Nyní máme oba stejný plán, a tak poplujeme společně na jih do Cortézova moře...

Text: Miroslav Račan
www. snehurka-yacht.cz

Altego II

Když jsem dostala nabídku, abychom se spolu s dcerou Toničkou připojily k Jiřímu Denkovi a jeho dceři Haničce na měsíční plavbu kolem mexického poloostrova Baja California a Cortézovým mořem, dlouho jsem neváhala. Ostatně Tonička stejně kvůli covidu měla školu pouze online a oceány, které zrovna v přírodopise probírali, se stejně nejlépe naučí přímo v terénu. A tak jsme 20. listopadu odletěly do mexické metropole Mexico City a přes město Tijuana pokračovaly do Ensenady. Tam po plavbě z Aljašky Jirka zanechal svoji loď ALTEGOII, 52stopou hliníkovou dvoukýlovku Reinke16m, která se na následující měsíc stala naším domovem. Čekání na posádku jsme využili k úklidu lodi, koupání a prohlídce města. Po příjezdu posádky, která s námi měla strávit následující dva týdny, jsme byli vysláni do obchodu. Asi poprvé v životě jsem nakupovala pro čtyři dospělé a dvě děti na čtrnáct dní bez možnosti obstarat si potraviny po cestě. Seznam čítal položky jako 50 jogurtů, 60 vajec, 120 litrů vody, 100 piv, a to všechno se pak na lodi muselo někam uložit.

Po pěti dnech na souši jsme konečně 25. listopadu vyrazili na naši plavbu, jejímž cílem mělo být město La Paz a následně Cortézovo moře. Po téměř dvou dnech nonstop plavby, většinou na motor s průměrnou rychlostí šest uzlů, jsme spatřili ostrov Isla San Benito, kde jsme se rozhodli zakotvit a trochu porozhlédnout. Byl to malý ostrov obydlený výhradně místními rybáři, kteří, když jsme dorazili, trvali na tom, že nás provedou. Nikdo z nás neovládal španělštinu ,což ovšem rybářům nijak nebránilo v tom, aby nám poskytli kompletní výklad. Co celou dobu říkali, vědí ovšem jen oni. Ostrov nás nadchnul svou syrovostí, flórou tvořenou téměř výhradně kaktusy, faunou a také úžasným příbojem, který se tříštil o ostré hrany skal. Rybáři nás vzali na místa, kde žily poměrně velké kolonie rypoušů severních, tuleňů a lachtanů. Pro dospělé i děti to byl báječný zážitek. Díky obchodu s místními jsme navíc náš jogurtovo-vajíčkový jídelníček obohatili o famózní čerstvé ryby, které jsme vyměnili za pár plechovek piva...

Text: Adéla Fialová

Celý článek dvou autorů si můžete přečíst v březnovém vydání časopisu Yacht.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI