Yacht > Články > Plavby a revíry >

SE SNĚHURKOU KOLEM SVĚTA |Rok v Polynésii

12.06.2023 |
Plavby a revíry

Po proplutí Markéz a Tuamotu v roce 2022 jsem SNĚHURKU zanechal na Tahiti a odletěl na podzim na dva měsíce domů do České republiky. Po návratu 14. prosince tedy opět stojím na palubě a přemýšlím, co dál. Tentokrát ještě využiji dobré polohy mého kotviště u města Taravao, kde jezdí autobus kolem celého ostrova Tahiti. Udělám si mnoho výletů po ostrově a mnoho treků kolem místních řek, kdy se doslova musím proplétat hustou džunglí k vodopádům. Příroda na Tahiti je fantastická a tyto treky jsou velmi snadno dostupné právě díky často jezdícím autobusům nebo i díky stopování.

Samozřejmě jsem navštívil i zátoku Matavai, kde poprvé přistál James Cook a na blízkém mysu postavil pozorovatelnu na sledování Venuše. Rovněž zde kotvil poručík Blight se svou BOUNTY, na niž nakládal sazenice chlebovníků. V polovině ledna se konečně otočil vítr, takže vyplouvám na severovýchod na Tuamotu. Tyto ostrovy mě tak uchvátily, že se tam ještě musím vrátit, protože takovou krásu asi již nikdy neuvidím. Prvním kotvištěm je opět atol Fakarava, kde je nejkrásnější potápění, co jsem zatím zažil. Znovu si užívám pobyt pod vodou se stovkami žraloků a skvělé je zde i šnorchlování. Po dvou týdnech strávených většinou pod vodou vyplouvám opět na západ a kopíruji pobřeží dalších atolů. Na Rangiroře se opět potkám s Michalem, který zde žije, a zase máme mnoho společných chvil nad i pod vodou. Posledním atolem je povinná zastávka na Tikehau, kde je čisticí stanice mant, a tentokrát se mi tito krásní tvorové ukazují ze všech stran. Dosud nikdy jsem nezažil takové sblížení s těmito tvory.

Celou plavbu Miroslava Račana najdete v aktuálním vydání YACHT 6/2023, který je v prodeji ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena