Yacht > Články > Plavby a revíry >

Lošinj |Ostrovní oáza, která stojí za návštěvu

11.07.2021 |
Plavby a revíry

Před začátkem letošní sezony jsme navštívili ostrov Lošinj, který není úplně obvyklou destinací jako výchozí bod pro charterové plavby, ale myslím, že je to škoda. Jeho pobřeží a okolní ostrovy skýtají mnoho možností pro kotvení i krásný jachting bez nutnosti dlouhých přeplaveb. V marině ve městě Mali Lošinj je k dispozici k pronájmu jen pár lodí a jednu z nich, Dufour 412, provozuje i česká firma Yachtline ve spolupráci s Jadranka charterem. Díky jejich pochopení jsme měli příležitost ostrov a především jeho okolí pořádně prozkoumat. Ve městském přístavu je ovšem hned několik půjčoven rychlých motorových člunů pro denní vyjížďky. Vše je zde totiž na dosah ruky.

Příroda, která léči
Mírné mikroklima, více než 1 018 rostlinných druhů (z toho 239 léčivých), přes 250 km upravených stezek, velmi čisté moře, prvotřídní vzduch, více než 200 slunečných dní v roce a příjemná atmosféra jsou jen některými z předností, díky nimž je dnes chorvatský ostrov Lošinj známým aromaterapeutickým centrem. Již v 19. století byl Lošinj výnosem ministerstva zdravotnictví rakousko-uherské monarchie prohlášen za klimatické lázně a dodnes je ideálním místem k dosažení rovnováhy mysli a těla, jak se uvádí v místním turistickém průvodci.

Za zmínku stojí široká nabídka zdejších restaurací, která je ale logicky zaměřena na chutě a vůně Středomoří. Tradiční kuchyně ostrova je založena na divoce rostoucích bylinách a olivovém oleji. My jsme navštívili a můžeme doporučit restaurant Bocca Vera přímo na nábřeží městské části mariny.

Lošinjské souostroví
Lošinj je obklopen několika ostrovy a kromě Cresu, od kterého jej odděluje jen průplav v Osoru, jsou to menší ostrovy a ostrůvky, z nichž nejznámější jsou Susak jako ostrov písku, Ilovik jako ostrov květin a dlouhověkosti či Unije jako ostrov biodiverzity. Jedná se o ostrovy, na kterých nenajdete automobily a které jsou skvělým cílem pro jednodenní výlety i pro delší pobyty u místních hostitelů. Kdo hledá klidnou zátoku, najde ji na ostrově Zeča, který naopak obydlený není, je zde jen lovecká chata.

Susak
Představte si stupňovitou pyramidu z toho nejjemnějšího písku uprostřed širého moře, to je ostrov Susak, který je jako jediný úplně jiný než všechny ostatní ostrovy, a je to malá záhada, jak vlastně vzniknul. Najdete na něm dvě osady - Gornje a Donje selo. Kdysi byl celý pokryt vinicemi, jež byly ohraničeny porosty rákosí, neboť na ostrově není kamení. Hrozny a vínem se platilo vše ostatní, od kamene na stavbu domů až po vlnu, ze které se spřádaly barevné kroje. Susak je celý z písku jemného jako pudr. Na nejznámější místní pláži zvané Veli bok je možné stavět hrady z písku nebo se do písku zahrabávat a kreslit či psát do něj nejrůznější vzkazy. Doporučujeme navštívit osadu Donje selo, po schodech vystoupat do osady Gornje selo, prohlédnout si kostelíky, kapličky či maják Garba nebo ochutnat nabídku tamních restaurací. Kotvení je možné v zátoce před marinou nebo lze využít mola v malé marině na východní straně ostrova.

Ilovik
Ilovický průplav v délce 2 500 a šířce 300 m je chráněn před všemi větry. Odjakživa byl přístavem záchrany mnoha lodí, které zdejším labyrintem ostrůvků a útesů unikaly před nechvalně známými vichřicemi či před piráty a hledaly ochranu vojenské posádky z pevnosti Fortica na ostrůvku Sveti Petar, jejíž rozvaliny zde stojí dodnes. Nejznámější písečnou pláží malebného ostrova květin je Paržine, která se rozkládá na jeho jižním pobřeží a od obce Ilovik ji dělí přibližně 20 minut chůze. V zátoce se dá pohodlně kotvit na písečném dně. Ostrov je bohatý na archeologické nálezy z římských dob. Najdeme zde pozůstatky zdí, numismatické předměty či sarkofág a nedaleko se nachází i podmořské archeologické naleziště. V průplavu je možné kotvit u hlavního mola, letos v květnu bylo témeř prázdné, nebo na některé z mnoha desítek bójí. Na Iloviku je hned několik vynikajících restaurací...

Celý článek najdete v letním dvojčísle časopisu Yacht

Pro více informací navštivte www.croatia.hr/cs-CZ/zazitky/nautika

Text: Daniel Guryča
Foto: Daniel Guryča, Jana Ježková, Hrvoje Serdar, Joshua Cirjak, Ivan Brcic


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI