Yacht > Články > Plavby a revíry >

Kosatky v Atlantiku |Napadení plachetnice před Gibraltarem

30.09.2020 |
Plavby a revíry

O tom, jak loď napadly příšery z hlubin moře se mezi námořníky vyprávěly legendy od nepaměti. Řada z nás si pamatuje obrázky, kdy velká krakatice objímá plachetnici a námořníci padají do vody. Málokdo nečetl knihu Bílá velryba, ve které je na konci velrybářská loď zcela zničena a zachrání se jediný člen posádky. Takové historky se často vyprávějí na základě skutečných událostí. Jeden takový příběh se šťastným koncem zažil i kapitán Daniel Kříž. Během padesátiminutového incidentu pořídil autentické fotografie a o svoje zážitky ses námi podělil.

Při jaké příležitosti jste se s kosatkami setkala co se vlastně stalo?

Jsem profesionální skipper. Mým úkolem tentokrát bylo dopravit sportovní kajutovou plachetnici X-Yacht 46 z Gibraltaru do Finska. Na palubě byli kromě mě ještě tři lidé. Z Gibraltaru jsme vypluli 29. července 2020 velmi brzy ráno. Po osmi hodinách plavby směrem na západ podél španělského pobřeží, 11 Nm od přístavního města Barbate se u naší lodi objevily kosatky. Nejprve pluly za námi, poté nás obepluly, udělaly několik koleček a pak do nás začaly narážet a tlačit do nás z obou stran. My jsme v té době pluli na zadní vítr pouze na plachty bez motoru. Po prvním kontaktu s kosatkami jsem motor nastartoval, abych měl lepší možnosti manévrování, a doufal jsem, že je zvuk motoru odradí. To se bohužel nestalo a kosatky začaly narážet do lodi zezadu i z boku a stále najížděly na kormidlo a na kýl. Nevypadalo to ale tak, že by nás chtěly potopit nebo že by se snažily prorazit trup. Ty nárazy nebyly tvrdé, bylo to spíše tlačení. Dokázaly nás ale otočit pod plachtami a se zapnutým motorem o 180°a také ulomit kus kormidla. Trvalo to 50 minuta nevěděli jsme, co se přesně s lodí stalo. Jen jsme viděli za lodí plavat velký kus laminátu. Motor sice běžel, ale sklopná vrtule byla poškozená a po zařazení rychlosti vpřed ani vzad se nic nedělo. Neznali jsme rozsah poškození kormidla ani trupu, a proto jsem se rozhodl zavolat pomoc..

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním vydání magazínu Yacht.

Text: Daniel Guryča

Foto: Rachael Drew Marshall


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI