Yacht > Články > Plavby a revíry >

KANÁRSKÉ OSTROVY |Plavba pod vybuchující sopkou

10.03.2023 |
Plavby a revíry

Rozhodli jsme se utéct předvánočnímu shonu a vypravili se na plavbu kolem Kanárských ostrovů. Ty jsou pro tento účel naprosto perfektní. Když jsme plavbu plánovali, rozhodně jsme nečekali, jaké dobrodružství se z toho vyvine a že uvidíme erupci sopky na La Palmě v přímém přenosu. Téměř na dosah ruky. Přílet na Kanárské ostrovy je velmi příjemný, po zhruba pěti hodinách se teleportujete z pochmurného počasí u nás na sluncem prosvícené ostrovy, kde si i v zimních měsících užijete krásné teploty kolem pětadvaceti stupňů. Potěší i stabilní pasát, který je pro plachtění ideální. Nenechte se však uchlácholit, počasí umí i zde vytvořit podmínky, které mohou být pro jachtaře výzva, ale o tom později.

Tenerife

Rozhodli jsme se vyplout z ostrova Tenerife, z mariny San Miguel, kde kotví převážná část charterových lodí. Marina je poblíž jižního letiště, kde přistává většina evropských letů. Každého námořníka, který ještě neplul v přílivových vodách, jistě zaujme systém plovoucích marin, které se přizpůsobují výšce hladiny. Ta se však nemění o více než 2 metry. Při přebírání lodě nás zarazilo, že standardem není mít na lodi dinghy. Nechali jsme se přesvědčit, že je zbytečné malý člun vozit. To se nakonec taky potvrdilo. Příboj způsobený přílivy neumožňuje vylodění v zátokách suchou nohou. Jižní pobřeží ostrovů sice poskytuje dobrý úkryt před pasátem, ovšem vlnění vyvolané slapovými jevy dokáže rozhoupat volně kotvící lodě i za bezvětří, což může být nepříjemné hlavně v noci, a je s tím při kotvení třeba počítat.

Celý článek Petr Pituchy najdete v aktuálním vydání Yacht 3/2023, který lze zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI