Yacht > Články > Plavby a revíry >

BOOMERANG |Plavba grónským Scoresbyho zálivem pokračuje

10.02.2023 |
YACHT, Plavby a revíry

Ledovcový splaz Syd Brae 24. 8. 2022, další poklidná noc je za námi. Probouzíme se do mlžného rána. Nad hladinou se rozprostírá bílá deka, ze které vystupují vysoké sloupovité skály s pyramidálními vrcholy tyčícími se na konci ledovcového údolí. Zvedáme kotvu a krátce po sedmé hodině vyplouváme ze zátoky Vikingů od našeho prvního ledovcového splazu. Dnes máme v plánu navštívit ještě o trochu větší ledovcový splaz ústící do otevřeného fjordu a je tam tak naděje, že bychom se k němu mohli s lodí dostat mnohem blíž, protože přístup k němu nebude zablokovaný nahromaděným ledem. Nebe je trochu zatažené slabou vysokou oblačností, která by se měla během dne rozpustit, takže máme vysoký předpoklad krásného slunečného počasí. Plujeme podél horských hřebenů a ledovcových štítů, jejichž výška přesahuje výšku Sněžky. Skoro nefouká, hladina je klidná a my se suneme prostorem moře ohraničeným obrovskými horami a náš pohyb, jako by byl v této majestátnosti gigantických rozměrů sotva znatelný. Pouze občasná kra dává této nezměrnosti nějaký reálný rozměr. Hodiny plynou jedna za druhou a náš pohyb se přeci jen ukazuje  reálným, protože hrana dalšího ledovcového splazu Syd Brae se pomalu přibližuje. A s každým přiblížením ledovec víc a víc mohutní. Moře mezi námi a ledovcem občas pokryje ledovcová tříšť, množství menších i větších ker roste, ale stále se dá plout a BOOMERANG se blíží ke kolmým ledovcovým stěnám splazu. Dostáváme se na vzdálenost dvě stě metrů od téměř sto metrů vysoké hrany splazu a blíž si už netroufáme. Pokud by se hrana ledovcového splazu utrhla, zvedne se vlna, jež by si s námi mohla nepěkně pohrát. Na hraně splazu vidíme, jak černou barvu špinavého bazálního ledu, tak bílou až modravou barvu starého ledovcového ledu. Po nasekání dostatečného množství záběrů se přesouváme před střed splazu, kde je hrana ledu nízká, a pokud by se jeho část utrhla neboli se začala telit do moře, tak by nás to nijak neohrozilo. 

3. část plavby Jiřího Zindulky a jeho posádky na BOOMERANGU ledovým královstvím, které je doplněno nádhernými fotografiemi, najdete na straně 48 v únorovém vydání YACHT 2/2023. V prodeji ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI