Yacht > Články > Plavby a revíry >

BOOMERANG |Plavba do Grónska 2. část

19.12.2022 |
Plavby a revíry

Jan Mayen se s námi rozloučil majestátně a milostivě, neboť nám v plné kráse otevřel pohled na magický komolý ledovcový kužel Beerenbergu. Věřím, že až se tu budeme plavit někdy příště, bude doba více nakloněná mezilidským kontaktům s norskými polárníky, nežli tomu je letos. Celou noc jsme pluli v pořádném náklonu na levobok a pěkně rychle. Vypadá to, že překonáme rychlostní rekord BOOMERANGU170 Nm za 24 hodin. Celý den je zataženo a stále se ochlazuje. Venkovní teplota se už blíží k nule a v kombinaci s vysokou vlhkostí a větrem kolem pětadvaceti uzlů je to třeskutá zima. Na palubu se nám moc nechce a raději necháváme kormidlování na autopilotu a plavbu sledujeme z tepla salonu. Při tomto náklonu je dobře použitelný, a tak tady sedíme, navigujeme, zapisujeme lodní deník a posíláme povinné reporty do Grónska, kde monitorují náš pohyb od doby, kdy jsme vypluli z Jan Mayenu. Kdo nemá službu, buď spí, anebo se dívá na nějaké filmy. Kuchyňská hlídka Honza udělal k obědu skvělé placky. Vařit v tomto náklonu je věc opravdu nelehká a vyžaduje to obratnost, sílu a pozornost. Ideálním kuchařem by byla chobotnice, protože jednou rukou se potřebujete držet, druhou otevírat chladničku, třetí chytat to, co z ní v náklonu vypadává, a čtvrtou vytahovat to, co na vaření potřebujete. A jelikož kuchař chobotnice není, musí u vytahování věcí z chladničky být alespoň dva lidé. Kryštof se ukázal být vynikajícím kuchyňským pomocníkem a objevuje v sobě nečekané schopnosti. Dnes, když přestala do dřezu téci mořská voda na mytí nádobí, prohlásil, že došla voda. Asi odliv.

Plavbu z Jan Mayenu napříč Grónským mořem z pera Jiřího Zindulky najdete v aktuálním zimním dvojčísle Yacht 12/2022 - 1/2023, který je možná zakoupit v tištěné i digitální podobě ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI