Yacht > Články > Plavby a revíry >

Barbara Schiesser / Pantaenius Vienna |Nejprve vše zkontrolujte, pak teprve vyplujte

15.03.2021 |
Plavby a revíry, Lidé

Přijet, vybalit, vyplout a užívat si.

Kéž by to tak mohlo být na začátku každé charterové plavby! Než si ale budete moci odpočinout na dovolené, je důležité loď důkladně zkontrolovat a poučit celou posádku. Barbara Schiesser z Pantaenius Vienna vysvětluje, proč je tento postup více než jen otravný povinný program a co můžete udělat, aby byl správně a co možná nejefektivněji proveden.

Osm lidí, šest talířů
Na plavbě se často stane, že posádka zjistí, že něco chybí, něco není v pořádku nebo nefunguje, až během prvního zakotvení. Pokud jsou to jen talíře a příbory, můžete improvizovat. Pokud je však závada větší, faktor spokojenosti při prázdninové plavbě rychle klesá. "Pečlivé předání může ušetřit spoustu potíží a času stráveného čekáním," potvrzuje Barbara Schiesser z pojišťovny Pantaenius, která je lídrem na evropském trhu pojištění lodí a jachet. Jako nadšená jachtařka a dlouholetá charterová kapitánka mluví z vlastní zkušenosti: "Pečlivě procházím inventarizačním seznamem, otevírám každou skříňku, ne sama, ale společně s kapitánem nebo s někým dalším z posádky, protože čtyři oči vidí více než dvě. "Takové důkladné převzetí zabere dost času, ale je potřeba s ním počítat. Proto také zkušení kapitáni charterových lodí "varují" svou posádku před praxí rychle podepsat protokol a bezhlavě vyplout. "Pokud jsou úkoly dobře rozděleny, například část posádky uloží zásoby a zavazadla, zatímco tým pro převzetí prochází lodí, čas se tak využívá efektivně. "

Ventily, motor a to ostatní
I po zaškrtnutí všech položek na inventárním seznamu a podpisu předávacího protokolu práce nekončí. Poučení posádky je totiž přinejmenším stejně důležité jako pečlivá prohlídka jachty. "Kapitán je z hlediska námořního práva povinen provést bezpečnostní instruktáž, zejména pro nezkušené členy posádky," říká Barbara Schiesser. Kromě jakékoli povinnosti je však v zájmu každého kapitána plout s kompetentní a poučenou posádkou...

Co vše musí být před vyplutím zkontrolované si přečtěte v aktuálním vydání Yacht magazínu. 

Text: Marek Bylnický
Foto: Pantanieus 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena