Yacht > Články > Lodě > Testy >

LAGUNA 700 CRUISER |Malá velká loď

13.12.2022 |
Testy, Motorové lodě
Testy

Kajutový člun Laguna 700 Cruiser byl jedním z největších exponátů na výstavě For Boat 2022. My jsme díky společnosti Wavy Boats s.r.o. měli příležitost vyzkoušet stejný model v trochu pozměněné výbavě o pár měsíců později na Orlíku. Jde o osmimetrovou kajutovou obytnou loď pro výtlačnou plavbu, která byla pro test osazena desetikoňovým motorem Mercury, výrobce ale umožňuje montáž motoru o výkonu až třicet koní. U mola na Radavě působí Laguna 700Cruiser poměrně nenápadně. Z dálky není úplně jasné, zda nejde o plachetnici bez stěžně. Při podrobnějším pohledu je ale zřejmé, že si jen projektant vypůjčil z plachetnic řadu prvků, které mu umožnily na maximum využít prostor na palubě i v podpalubí tak, aby splnil řadu často protichůdných požadavků. Určující byly rozhodně vnější rozměry a hmotnost, aby bylo možné loď relativně snadno přepravovat na přívěsu za autem po silnici. Dalším požadavkem byl obytný prostor s oddělenou koupelnou s toaletou a plně vybavená kuchyň. Je až překvapivé, jak se povedlo do půdorysu sedm krát dva a půl metru vše poskládat.

Na palubě

Vzhledem k tomu, že Laguna kotví u nízkého mola, vstupujeme na palubu pohodlně přes záďovou platformu. Pokud bychom byli u vysokého mola, dá se vystoupit nebo nastoupit přes poměrně vysoký bok, popřípadě přes příď. Záďová platforma slouží nejen k nastupování, ale také jako ochrana závěsného motoru, a na pravoboku je umístěn ještě koupací žebřík. Na platformu navazuje otevřený kokpit stejný, jaký známe z plachetnic. Z platformy se do kokpitu vstupuje po dvou schodech. Kokpit je široký a sezení je možné na lavicích zcela po jeho stranách. Díky tomu si sem může pohodlně sednout až osm osob. Kormidelní kolo a otočné kapitánské křeslo je umístěno na pravoboku, na levoboku je pak pohodlný průchod pod pevnou střechou na přední palubu. Nástavba kajuty je po obou stranách opatřena nerezovými madly pro bezpečný pohyb po palubě a nabízí další sezení nebo ležení. Testovaná loď byla vybavena čalouněním nejen v kokpitu, ale právě i na přední palubě. Příplatkovou výbavou byli čelen s kotevní rolnou, díky němuž se dá vystupovat přes příď.

Celý TEST najdete na straně 24 v aktuálním zimním dvojčísle YACHT 12/2022 - 1/2023, který zakoupíte v tištěné i digitální podobě ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI