Yacht > Články > Lodě > Testy >

Kráska v černém |BENETEAU FIRTS YACHT 53

08.01.2020 |
Testy, Plachetnice
Testy

Po dvou letech vývoje loděnice Beneteau představila na zářijové výstavě v Cannes nový model First Yacht 53, ten je pokračováním dnes již legendární úspěšné řady plachetnic nesoucí název First, která je na trhu neuvěřitelných 40 let.

Na test nového Firstu jsem se opravdu těšila. Na fotografiích vypadal jako skutečná závodní loď, která zároveň nabízí veškerý komfort pro posádku. Je to vůbec možné skloubit? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět na základě testu, který proběhl na konci října v marině Port Ginesta jižně od Barcelony. Připravená testovaná loď vypadala zvenku vskutku nádherně, zvlášť v tmavé barvě působila moc dobře. Tvar trupu je ryze závodní s pět metrů širokou nízkou úplně otevřenou zádí, karbonová takeláž, kevlarové plachty... Ale na druhou stranu je paluba pokryta teakem a v plně vybaveném interiéru najdeme myčku na nádobí, klimatizaci, generátor... Je to obrovský kompromis - nahoře závodní, dole turistická. Dá se to vysvětlit také tak, že k testu byla připravena loď s veškerou nadstandardní výbavou, kterou je možné pořídit. Je více než pravděpodobné, že budoucí majitelé si budou volit výbavu podle toho, k čemu budou svou loď využívat. Ti, co se rozhodnou pro regaty na nejvyšší úrovni, si k závodní o metr vyšší karbonové takeláži a hlubokému 3,5 metru dlouhému kýlu myčku na nádobí ani teakovou palubu nepořídí. A naopak ti, kteří si zvolí loď pro dlouhé turistické plavby, si ke kompletnímu vybavení interiéru mohou vybrat výrazně levnější nižší duralovou takeláž a standardní 2,5 m dlouhý kýl...

Více informací se dočtete v aktuálním vydání časopisu Yacht. 

Text: Eva Skořepová

Foto: Gilles Martin-Raget a Eva Skořepová


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI