Yacht > Články > Lodě > Testy >

Beneteau Oceanis 46.1

03.07.2020 |
Testy
Testy

Plachetnici, jež v loňském roce získala titul Evropská loď roku v kategorii rodinný cruiser, jsme poprvé v časopise Yacht představili na přelomu roku 2018 a 2019. Díky firmě Bemex Boot, která je výhradním zástupcem pro plachetnice Beneteau pro Českou i Slovenskou republiku, se nyní k této lodi můžeme vrátit v redakčním testu charterové pětikajutové varianty.

Beneteau Oceanis 46.1 se může pochlubit všemi vlastnostmi velké jachty se vzácnou rovnováhou mezi elegancí, využitelným místem a výkonem. Její trup nabízí opravdu velkorysý vnitřní prostor. Výkon při plavbě na plachty je na tuto kategorii vynikající.Uspořádání "vše vzadu" umožňuje jachting i v případě, že se posádka či hosté nechtějí příliš starat o to, jak jsou přitažené plachty. Kapitán díky autopilotu a uspořádání lan dokáže vše obsloužit od kormidla.Testovaná loď byla vybavena kromě rolovací geny i rolovací hlavní plachtou do stěžně.Toto řešení nepatrně snižuje výkon, ale veškerá manipulace s plachtami je mnohem bezpečnější než při klasické koncepci. Pro maximální pohodlí byla testovaná loď opatřena kolejnicí pro samopřehazovací kosatku.Během testu jsme však používali střední genu, která je dobrým kompromisem mezi velikostí a komfortem při obratech. Beneteau nabízí tuto loď celkem v pěti kombinacích interiéru. Nejvelkorysejší je tříkajutová verze, my jsme měli k dispozici variantu s pěti kajutami a třemi toaletami. Spolu se skládacím stolem v salonu tak může spát na lodi až 12 osob. Nejmenší je boční kajuta s palandami, která ale velmi dobře poslouží jako sklad pro uložení věcí, pokud je na palubě méně lidí.Interiér je prosvětlen nejen díky velkým oknům v nástavbě, ale také v trupu lodi, nacházejí se ve všech kajutách i v salonu. Světlý interiér a zakulacené rohy dělají pohyb po lodi bezpečným..

Celý článek o lodi Beneteau Oceanis 46.1 si můžete přečíst v letním dvojčísle časopisu Yacht.

Text: Daniel Guryča

Foto: Beneteau a Daniel Guryča


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI