Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

WING 100 |Okřídlený obr z říše zelených snů

09.01.2023 |
Plachetnice

V září 2022 představila nizozemská loděnice Royal Huisman projekt WING 100, pod nímž se skrývá obří škuner o délce sto metrů. Konstrukce lodě vychází z nejmodernějších technologií a podle slov výkonného ředitele loděnice Jana Timmermana by se ještě před deseti lety nedal takový projekt realizovat. Koncept WINGU 100, který využívá všechny dostupné technologie loděnice Royal Huisman, je natolik pokročilý, že umožní budoucímu majiteli vše, o čem jen může jachtař snít, aniž by nadměrně zatěžoval životní prostředí.

Nizozemská loděnice Royal Huisman si v jachtařském světě vydobyla obdiv a respekt stavbou plachetních megajachet s aluminiovými trupy. V roce 2004 postavila pro internetového magnáta Jamese H. Clarka klasicky tvarovaný třístěžňový škuner ATHENA o délce devadesát metrů a v roce 2020 dodala osmdesát jedna metrů dlouhý, moderně řešený škuner SEA EAGLE II. Vznikl zde i projekt 410 plavidla o délce  osmdesát pět metrů, nicméně WING 100 překonává vše, co doposud společnost Royal Huisman na polích obřích plachetnic vykonala. Pro srovnání, čajový klipr CUTTY SARK má délku šedesát pět metrů a slavné ocelové čtyřstěžňové barky linky Flying P na přelomu 19. a 20. století pak byly délkou sto čtrnáct metrů jen o málo větší. Není to však jen velikost, která posouvá WING 100 do říše snů. Je to celkové pojetí plavidla, které za použití pokročilých technologií důsledně vychází z environmentálního hlediska a klade si za cíl vytvořit loď, která by byla funkčnější, účinnější, z principu levnější v provozu a přitom pohodlnější a šetrnější k životnímu prostředí než motorová megajachta.

Megajachtu představujeme v zimním dvojčísle Yacht 12/2022- 1/2023, které je možno zakoupit v tištěné či digitální podobě ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI