Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

SWAN |Nejmenší labuť stojí za to

19.05.2021 |
Plachetnice

Patnáctimetrová jachta Swan 48 je nejmenší z celého výrobního programu loděnice v kategorii cruiser. Vyznačuje se hlavně snadnou ovladatelností a pohodlím během plavby. Na závodech ale ostudu určitě neudělá.

Swan 48 je už třetí model stejného názvu v nabídce finské loděnice NautorAB. Úplně první jachtu, která se jmenovala stejně, navrhla americká designérská kancelář Sparkman & Stephens. Loděnice ji začala vyrábět již v roce 1971. Druhou verzi jachty stvořil legendární argentinský designér Germán Frers. Nejnovější verze, která spatřila světlo světa v roce 2019, pochází rovněž z jeho rýsovacího prkna. Když ji Frers navrhoval, bylo mu 78 let. Navzdory tomu loď těží z nejmodernějších poznatků a technologií. Týká se to zejména materiálů, které umožnily postavit dostatečně tuhý a odolný trup, jenž je zároveň pohodlný a prostorný. Swan 48 má téměř kolmou příď a jen mírně zkosenou záď. Obojí maximalizuje délku lodě na vodorysce. Na přídi najdeme čelen s integrovanou kotvou. Stěžeň stojí poměrně vzadu, což uvolnilo prostor na přední palubě. Hlavní plachta má 77,1 čtverečního metru, kosatka 62,5. Při plavbě po větru můžete vytáhnout genakr o závratné ploše 216,7 čtverečního metru.

Loď vznikala jako cruiser, to znamená, že výrobce dal přednost pohodlí posádky a snadné ovladatelnosti před maximální výkonností. Swan 48 například postrádá vozík pro otěž hlavní plachty. I tak s ní ale v běžných regatách rozhodně neskončíte na chvostu startovního pole. Výrobce dokonce nabízí i závodní verzi s hlubším kýlem a dalšími vylepšeními.

Stačí dva lidé
Swan 48 má dva kormidelní listy a nejlépe pluje v náklonu okolo 22 až 24 stupňů, kdyžje závětrné kormidlo skoro kolmo k hladiněa návětrné téměř celé nad hladinou. "Mají menší odpor vody než jedno velké kormidlo, které je ve vodě vždy pod určitým úhlem, "prohlásil k tomu sám autor lodě GermánFrers. "Je to prostě efektivnější." Další výhoda dvou kormidel je, že loď zůstane delší dobu ovladatelná i při extrémních náklonech. Nautor AB se chlubí, že Swan 48 zvládnou jen dva lidé. Vzhledem k velikosti jachty není obtížné tomu uvěřit.

Podobně je na tom asi většina lodí dané délky, alespoň v dobrém počasí. Je však třeba přiznat, že výrobce si dal s ovladatelností plavidla hodně práce. Vinšny jsou elektrické. Nenadřete se s nimi. Na druhou stranu ale budete muset častěji spouštět motor.

Lana od paty stěžně vedou do kokpitu tunelem uvnitř střechy nástavby, což je nejen bezpečné, ale i elegantní. V poslední době se z tohoto řešení začíná stávat u nových a především dražších lodí skoro standard. Paluba je pokryta teakem, jenž je pro spoustu lidí asi příjemnější než holý laminát. (Dá-li se ještě o laminátu mluvit.)..

Celý článek najdete v květnovém vydání časopisu Yacht. 

Text: Radek John
Foto: Nautor AB


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI