Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

RYCHLE A PLYNULE |Independent Catamaran IC36

04.05.2022 |
Plachetnice, Testy
Testy

Na test IC36 jsme se s Jaromírem Popkem domlouvali dlouho dopředu. Řekli jsme si, že nemá cenu nic vymýšlet kolem počasí a necháme to osudu. Testovat loď v bezvětří by sice nedávalo úplně smysl, ale  prostě jsme našli měsíc dopředu volný termín a rezervovali letenky. Ještě den před odletem to vypadalo, že foukat nebude, nakonec jsme však měli štěstí. V Port Ginestě nedaleko Barcelony foukalo první den od  osmi do dvanácti uzlů. To byly ideální podmínky na seznámení s katamaranem a vyzkoušení ovládání. Druhý den pak vítr od rána sílil až ke dvaceti, v nárazech ke čtyřiadvaceti uzlům.

V kokpitu

IC36 jsme už na stránkách Yachtu představili, nicméně prohlédnout si loď na výstavě nebo na ní strávit několik dní a nocí je něco úplně jiného. Vzhledem k teplotě pod deset stupňů byl celý kokpit  "zaplachtovaný“. První dojem po vstupu na palubu je překvapení z velikosti kokpitu. A ten dojem se znovu a znovu vracel i druhý den. Vždyť jde „jen“ o jedenáctimetrový katamaran. Kokpit je krytý pevnou střechou, která zároveň nese čtyři fotovoltaické panely. Vpředu jsou po obou stranách stěžně čelní skla, středový díl je z plachtoviny s průhledným středem. Střed střechy lze odzadu otevřít. Stejně jako boční a zadní díly. Zatím si ale užíváme závětří. Je jasné, že díky této výbavě je možné prodloužit sezonu. Kokpitu vévodí středový stůl, který je zároveň vybaven malým dřezem a vařičem. Po stranách bokem ke směru jízdy jsou vždy dvě a dvě křesla, která se ale dají snadno demontovat, aby při sportovní plavbě nepřekážela. Další sezení umožní lavice před stěžněm zády ke směru plavby. V lavici je zároveň velké množství úložných prostorů a vejde se na ni bez problému čtyři až šest lidí. Sezení během plavby poskytne ještě lávka, která díky chytrému řešení tvoří lavici čelem ke směru jízdy. Celkem si v kokpitu může pohodlně sednout deset až dvanáct lidí. Při testu jsme však na palubě byli pouze čtyři. Vzhledem k počasí a březnovému termínu nebyl na okolních lodích nikdo, abychom to mohli prakticky vyzkoušet. Jediné, s čím  je třeba počítat, je nutnost překonat vyšší schod při sestupu do kokpitu z plováku.

V plováku

Přesto, že plováky IC36 vypadají při pohledu zepředu velmi subtilně, je uvnitř dost místa na spaní až pro osm osob a vešla se sem i veškerá sofistikovaná technika související s elektropohonem a kompletním řízením všech systémů katamaranu. Místo zbylo i na malou kuchyňskou linku či úložné prostory a skříňky. Do každého z plováků se vstupuje po otevření robustních vodotěsných dveří, které zajišťuje v otevřené poloze plynová vzpěra. Vstup je poměrně strmý po třech stupních a vyžaduje trochu cviku. Druhý den mi to přijde již úplně přirozené. V levém plováku je k dispozici celkem až pět kójí. V zadní části horní dvoulůžko a dolní kóje pro jednoho, v úzké přídi potom dvě kóje nad sebou. Ve střední části se nachází kuchyňský koutek. V pravém plováku je v zadní časti uspořádání stejné, v přídi je potom koupelna s toaletou a prostor pro uložení plachet, popřípadě devátá kóje. Vzhledem k tomu, že je až za toaletou, bude v praxi využíván jen v nejvyšší nouzi. Místo kuchyně je v pravém plováku prostor pro navigační stůl a  doslova technologické centrum katamaranu. 

Více v aktuálním vydání YACHT 5/2022 na stranách 22-30, ke koupi ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI