Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

Plachetnice Vagrant |Oceněná přestavba

23.02.2021 |
Plachetnice

Pokud by plachetnice VAGRANT z roku 1913 měla o něco méně osvíceného majitele, nejspíš by skončila v propadlišti dějin, respektive ve šrotu. Naštěstí to s ní dopadlo jinak a stala se živoucí legendou. Její zašlou krásu oprášili v loděnicích Royal Huisman, kde pod obchodní značkou Huisfit přestavbu realizovali a dočkali se za to zaslouženého ocenění.

Dvoustěžňový škuner o celkové délce téměř 40 metrů (131 stop) pochází z dílny slavného amerického designéra Nathanaela G. Herreshoffa, jenž svého času navrhl i některé závodní lodě, kterým se podařilo získat Americký pohár. V době svého vzniku šlo už o druhou stejnojmennou loď téhož výrobce postavenou pro Harolda Vanderbilta, manažera amerických železnic. Ten si tu první, o něco menší (32,3 metru dlouhou) nechal postavit v roce 1910 a už o dva roky později ji prodal, aby pak pod mnohými majiteli sloužila až téměř do dnešních dob pod jménem QUEEN MAB.

Ta nyní na rozdíl od své větší souputnice nutně potřebuje rekonstrukci, neboť byla poškozena při tajfunu. Právě teď hledá majitele, který by se ji pokusil zachránit, protože je na prodej za 75 460 liber. Další miliony liber ovšem bude nutné investovat, aby se dostala do původního stavu. Aktuálně kotví v Japonsku.

Vraťme se však k lodi VAGRANT z roku 1913, která už renovací prošla. V roce 2017 si ji vzal "do parády" speciální tým Huisfit společnosti Royal Huisman ve svých vlastních loděnicích. Opravu takeláže měla na starosti sesterská společnost Royal Huisman, Rondal, a to po expertní konzultaci se společností Dykstra Naval Architects...

Celý článek o lodi Vagrant si můžete přečíst v únorovém vydání Yacht magazínu.

Text: Pavel Kreuziger
Foto: Huisfit


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI