Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

PELAGIC 77 |Expediční škuner

08.06.2020 |
Plachetnice, Lodě

Nová jachta s trupem z hliníkové slitiny bude sloužit k plavbám za polárním kruhem. Nenabídne žádný luxus.. Zato bude funkční. Na její palubě nenajdeme ani jeden kus zbytečného vybavení.

Plachetnice Pelagic 77 patří k řadě lodí, jejichž duchovním otcem je známý britský jachtař Skip Novak. Loď bude sloužit jeho společnosti Pelagic Expeditions. Specializuje se na výpravy do polárních oblastí, zejména pod jižním polárním kruhem. Většinu Novakových zákazníků tvoří dokumentární filmové štáby nebo vědci. Nový dvoustěžník Pelagic 77 navrhl pro Novaka portugalský konstruktér Tony Castro, o němž se prý říká, že staví lodě už od časů Noemovy archy. Hliníkový trup lodě už je hotový. Teď ji čeká vystrojování. Poprvé vypluje na konci roku 2020. Plavidlo je to vskutku nevšední. Na délku má něco přes dvacet tři a půl metru. Oplachtěním půjde o škuner. Zadní stěžeň však bude vyšší než přední jen o chlup. Plachty na předním a zadním stěžni navíc půjdou navzájem prohodit. Loď bude mít také tři různě velké kosatky. Stěžně budou z uhlíkových vláken. Místo pevného kýlu s balastem dostane vysunovací hliníkovou ploutev. Do trupu půjde zatáhnout i kormidlo.Dvojice šroubů, každý poháněný jedním dieselem, bude mít ochranné rámy. S lodí si tak bude možné troufnout do mělkých zátok nebo do vody s ledovou tříští. V případě potřeby půjde posadit na pláž, aniž by se jí cokoliv stalo.

Žádná lednička

Na zádi bude závěs pro nafukovací člun s pevným dnem. Další člun bude připravený na přední palubě. Během plavby se většina života na Pelagic 77 bude odehrávat v bytelné kormidelnické vyvýšené nástavbě. Kromě vlastního kormidelního kola a ovládání motorů a navigačních přístrojů v ní bude stát i mapový stolek. Do nástavby povedou také všechny důležité otěže a další lana, takže loď bude většinu času ovladatelná z jejího přístřeší. Záďovou část přístřešku budou od kormidelnického prostoru oddělovat vodotěsné dveře...

Více informací se dočtete v červnovém čísle magazínu Yacht.

Foto:MCM

Text: Radek John

Vizualizace: Tony Castro


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI