Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

Na moře i na Slapy

16.03.2020 |
Plachetnice

Nejmenší z řady oblíbených cruiserů značky Benetau Oceanis 30.1 měl premiéru na loňské výstavě v Dusseldorfu. My jsme měli možnost si tuto loď testovat na podzim v přístavu Port Ginesta nedaleko Barcelony. Letos v lednu získala ocenění Evropská loď roku v kategorii Family Cruiser.

Stejně jako komisařům této ankety i nám se nový Oceanis 30.1 líbil. Vychází z designu větších lodí Oceanis 51.1 a 46.1a nabízí víc, než byste od téhle malé plachetnice čekali. Přestože se jedná o plnohodnotnou námořní plachetnici certifikovanou pro oblast plavby B, je díky šířce pod 3 metry, hmotnosti do 4 tun a možnosti výklopného kýlu lépe přepravitelná po pevnině a stává se tak atraktivní i pro vnitrozemskou plavbu. Vyrábí se v Polskuv bývalé továrně značky Delphia, kterou Beneteau Group převzala a pod touto značkou zachovala pouze motorové lodě.Náš test začneme prohlídkou interiéru provedeného v barvách světlého dubu a tmavého teaku na podlaze, kam sestupujeme po třech schodech hlavní luknou. Díky nové konstrukci s vyššími boky na přídi i zádi je v lodi nadstandardní stojná výška v obou samostatných kajutách 1,98 m a 1,85 m. Ta v přídi má lůžko do tvaru "V" a je oddělena dvoukřídlými dveřmi. Když se nechají otevřené, opticky zvětší prostor salonu.Ta zadní umístěná na levoboku je pro dva také dost pohodlná - obě disponují poličkami, skříňkami i čtecími lampičkami. V prostorném salonu s klasickým uspořádáním se dvěma podélnými dvoumetrovými lavicemi se mohou vyspat další dvě osoby. K rozkládacímu stolu, který skrývá dva malé bary, si pohodlně sedne celá šestičlenná posádka. Do salonu nad lavice se nevešly obvyklé horní skříňky. Většina úložných míst je tak skrytá pod sedačkami v salonu, ale relativně dobře přístupná.

Více informací se dočtete v aktuálním březnovém vydání časopisu Yacht.

Text: Eva Skořepová

Foto: Eva Skořepová, Antoine Guillou a Beneteau


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI