Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

JEANNEAU YACHTS 60 |Za hranicí všednosti

07.04.2021 |
Plachetnice

Mezi světové výrobce námořních plachetnic, kteří neustále hrají ruletu o zákazníka, patří též francouzská loděnice Jeanneau Yachts. Nový luxusní cruiser Jeanneau 60 na svoji výstavní premiéru teprve čeká. Kvůli zrušeným výstavám se tak vlastně dostal na trh bez velké parády, jež obvykle takové události provází. Přes 18 metrů dlouhý cruiser je jako "splněný sen", jako plavidlo, které vyhoví široké škále požadavků, oplývá komfortem, kombinuje eleganci s nadčasovým designem a harmonizuje pohodlí interiéru s plavebními výkony.

Kdo sleduje konstrukce námořních plachetnic delší dobu, bude souhlasit s tvrzením, že to byly především francouzské loděnice jako Beneteau a Jeanneau, které v posledních desetiletích přicházely s neustálými inovacemi a mají lví podíl na dnešním vzhledu jachet, především na revoluční proměně konstrukce trupu. Zjednodušeně řečeno, prvním krokem této revoluce bylo použití trupů závodních plachetnic, vyztuženějších a s úplným interiérem, pro běžné cruisery za účelem zvýšení výkonnosti. Současné metody počítačového projektování a modelování však umožňují postoupit o úroveň výše, projektovat trupy se závodními charakteristikami, ale s již integrovanými požadavky na prostor a výbavu interiéru. Na základě tohoto softwarového přístupu byly například zkonstruovány cruisery Bavaria C42a Grand Soleil 44, abychom zmínili lodě, které byly nedávno na stránkách Yachtu představeny, a stejné kořeny má i konstrukce nového cruiseru Jeanneau 60. Jinak postavená loď by prostě nebyla konkurenceschopná, a pokud výrobci hovoří o nové konstrukční éře s její přizpůsobivostí a vytříbeností, mají na mysli právě tento fakt. Tato skutečnost nepochybně ležela na srdci i tvůrcům nového cruiseru Jeanneau 60, lodnímu konstruktéru Philippu Briandovi, podle jehož projektů už bylo postaveno 12 000 jachet a který je podepsán pod celkovým řešením, a britskému architektu Andrewu Winchovi, jenž pro loděnici Jeanneau navrhuje interiéry již 25 let, a ten pro novou šedesátkuje jeho posledním dílem.

Trup a uspořádání paluby
Důsledné uplatnění hydrodynamických zákonů při počítačovém projektování přináší určitou uniformituve vzhledu moderních jachet. Zákon co nejdelší vodorysky z důvodů maximální konstrukční rychlosti diktuje svislý klounovec a svislou záď bez převisu, pravidlo co nejmenší smáčené plochy pak kružnicové žebrorysy, což vede k plochým trupům a následně k jejich klínovým půdorysům. Všechny tyto prvky jsou zastoupeny v konstrukci Jeanneau60 a ještě navíc jemně prorýsovaná outorová hrana, o jejíž účinnosti se však vedou diskuse. Každopádně zvyšuje užitný prostor v partii zádě, ale u šedesátistopé lodě není otázka prostoru tak kritická. Nechybí ani protažení paluby před příď ve formě jakéhosi čelenu či spíše krakorce, který se stal kultovním doplňkem všech moderních konstrukcí a usnadňuje nasazení doplňkových plachet, jako je genakr a code zero. Za povšimnutí stojí velká obdélníková okna v bocích trupu, tři na každé straně, přivádějí do interiéru přírodní světlo a umožňují výhled na moře jak ze salonu, tak z majitelského apartmá a předních kajut.

Jeaneau 60 je už velká loď, linie trupu jsou tak přece jen o něco robustnější než u nějaké moderní čtyřicítky a příďová paluba je ještě prostornější díky stěžni, znatelně posunutému vzad, a nástavbě, která též začíná jen kousek před stěžněm. Cruiser má tedy velmi velký přední plachtový trojúhelník, takže celkové těžiště plochy plachet prakticky vede v ose stěžně a v téže ose je pod trupem zavěšen patkový kýl. To optimalizuje ovladatelnost lodě při obratech, když všechny silové momenty mají co nejkratší ramena. K ovladatelnosti rovněž přispívá dvojité kormidlo, nicméně manévrovat se 60stopou lodí bude vždy obtížnější než s nějakou čtyřicítkou.

Celá článek o plachetnici Jeanneau Yachts 60 si můžete přečíst v dubnovém vydání magazínu Yacht. 

Text: František Novotný
Foto: Jeanneau Yachts


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI