Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

Dva měsíce prázdnin v Latinské Americe |na palubě ALTEGA

24.10.2021 |
Plachetnice, Plavby a revíry

Není čas ztrácet čas, a tak hned první den letních prázdnin odlétáme do Mexico City a dál do městečka Huatulco. Tam Jirka na jaře při desetidenní sólo plavbě převezl ALTEGO z Guaymasu, kde loď dostala nový antifouling a nutné opravy.

Nebezpečná mělčina
První dny dovolené pojímáme odpočinkově, kotvením u pláží, koupáním, popíjením kokosové vody a stavěním hradů z písku. Dokonce i zachraňujeme mořskou želvu, když nás ráno budí potápěči s dotazem, zda máme nůž. V rukou drží želvu zamotanou do rybářské sítě. Bez jejich pomoci by uhynula. A tak kapitán přichází s nožem a pomáhá želvu vyprostit. Zkrátka dovolená, jak má být, i s malým dobrodružstvím. Ale pobyt na moři umí být nevypočitatelný a dokáže pohodu během chvilky změnit v drama. Přichází dobrodružství ještě mnohem vetší. Jsme pohodlně zakotvení kousek od pláže Bahia San Augustin, děti se celý den koupou, takže všichni v noci usínají, jako když je do vody hodí. Probouzí nás ale silná bouře a podivné zvuky pod pravým kýlem. Tou dobou je kapitán naštěstí už vzhůru a v pohotovosti. Ukazuje se, že nám bouře uvolnila kotvu a natlačila nás k nedalekému skalisku. Podivné zvuky, co jsme slyšeli v kajutě, vydávalo drhnutí pravého kýlu o korálovou mělčinu, na kterou jsme částí lodě najeli. Pravý motor nejde použít, protože se jeho šroub zařezává do písku. Naštěstí má ALTEGO motory, stejně jako kýly, dva. Minuty se vlečou a napětí na palubě se dá krájet. Pomocí levého motoru se Jirkovi nakonec daří loď vymanévrovat zpět do bezpečí. Odvleče loď i s kotvou dále od mělčiny a s pomocí motoru čeká, až bouře přejde. Nervy to byly velké, ale děti to prospaly a dospělí zachovali klid.

Válení bylo dost, proto v Huatulcu vyřizujeme potřebné úřední formality a vyplouváme do Chiapasu, poslední mexické mariny před hranicemi s Guatemalou. Cestou se nám dvakrát podaří namotat rybářskou síť na kýl. A to plujeme 90 Nm od pobřeží. Naštěstí se ze sítí zase vymotáme a můžeme pokračovat v plavbě, pozorovat delfíny a koupat se na laně uprostřed oceánu.

Přátelské setkání
Jachting není jen o svobodě pohybu a nekonečných dálkách, ale i o zajímavých setkáních. Většina příslušníků "sailing nation" je neskutečně přátelská, kdykoliv se rádi podělí o zkušenosti a v nouzi pomohou. Tak se v Chiapasu seznamujeme s Dietmarem, Rakušanoameričanem, který se už několik let na svém katamaranu plaví po Střední Americe a je zakladatelem a správcem Panama Posse, sdrUžení plachetnic, katamaranů i motorových lodí plavících se mezi Jižní Kalifornií, Panamským průplavem a západním Karibikem. Kromě toho, že jednotlivé lodě mezi sebou sdílí cenné informace o přístavech, kotvištích i úřednických procedurách a na rozdíl od Navionics nebo Noonsite se jedná o informace aktuální, je nespornou výhodou členství i bezpočet slev v marinách po cestě. To už je pádný argument, a tak se ALTEGO stává letošním členem flotily číslo 80...

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním říjnovém vydání magazínu Yacht.

Text a foto: Adéla Fialová


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI