Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

BENETEAU OCEANIS YACHT 60 |Druhá generace

07.03.2023 |
Plachetnice

Přestože byl první kus největšího modelu řady Oceanis Yacht loděnice Beneteau spuštěn na vodu už v červenci loňského roku ve francouzském Les Sables d'Olonne a světová premiéra s veřejným představením proběhla na podzimní výstavě v Cannes, na vlastní testování na moři jsme si museli počkat. A čekání stálo za to. Jachtu jsme ještě před zimou vyzkoušeli ve španělském Castelldefels.

Nová vlajková loď značky Beneteau, šedesát stop dlouhá Oceanis Yacht 60, je třetím modelem loděnice, který vzešel ze spolupráce s designérem Lorenzem Argentem a architektem Robertem Biscontinim. Ta začala před třemi lety s modelem First 53 a zadáním na vytvoření revoluční, moderní a výkonné jachty třetí generace s nadčasovým designem a vysokým standardem interiéru a jeho zpracováním, především dřevěných povrchů.

Nová a novější

Nová šedesátka velikostně nahrazuje předchozí model Oceanis Yacht 62 z roku 2016, od které se však výrazně odlišuje. A to nejen designem, provedením, komfortem, ale také výkonem. Vyladěné výrobní postupy, stavební materiály s lepšími vlastnostmi a uplatnění moderních trendů ze sportovních plachetnic řady First, to vše má za následek, že nová šedesátka je o tři tuny lehčí než předchozí šedesátdvojka a přitom je celková délka kratší o pouhých 13 cm. Abychom však byli objektivní, chybějící délku trupu do 62 stop zde dodává čelen. Samotný trup nové šedesátky je oproti modelu 62 kratší o 70 cm. Filozofie designu nového modelu navazuje na sportovní First 53 a model Oceanis 54, které sdílejí stejný design trupu. Nová šedesátka má proporčně plnější tvar trupu v přední části, kam se více posunul vnitřní prostor salonu. Podobně jako u menších modelů je nový trup v zádi zřetelně širší a na úrovni vodorysky se směrem ke kýlu výrazně zužuje. Tento design, který je často viditelný na velkých závodních jachtách, zajišťuje i při slabším větru výrazně menší smáčenou plochu trupu ve vodě.

Inovace vně i uvnitř

Jak už bylo zmíněno, trup nynější šedesátky je o 70 cm kratší než starší šedesát dvojka. Přesto se podařilo zachovat velikost a objem celého interiéru a vnitřního prostoru. To bylo dosaženo odlišnou úrovní podlahy v přední majitelské kajutě a zadních kajutách vůči salonu. Výhodou je optimální využití dispozičního prostoru v daném místě trupu a tedy prostornější kajuty. Nevýhodou je pak schod ze salonu na přídi i do kajut na zádi. Přední majitelská kajuta nabízí dokonce ještě více prostoru než jakákoliv jiná jachta stejné, ale i nepatrně větší velikosti. Může za to především majitelské lůžko, které je zde netradičně a poprvé otočené ve směru plavby, a zužující šíře lůžka, které má v čele 180 centimetrů, jde přirozeně se zúžením trupu. Dvojlůžko je tak přirozeně a prakticky přístupné ze tří stran. Díky snížené podlaze v majitelské kajutě, o které bude ještě řeč v další části testu, jsou boční okna ve výši očí, což dodává příjemný pocit neustálého kontaktu s hladinou a okolím. Luxusní vzhled dodávají kajutě pak tkaninou obložené stěny. Tento prvek najdeme pouze v této části jachty.

Celý TEST najdete v aktuálním vydání YACHT 3/2023, který je možné zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI