Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

Bagatela v zemi Františka Josefa |80°20' Severní šířky

16.01.2020 |
Plachetnice

"Bylo okolo poledne; opřeni o zábradlí, civěli jsme do cárů mlh, jimiž občaspronikaly sluneční paprsky. Tu náhle závoj par táhnoucí se před námi odhalildaleko na severozápadě matné obrysy hřebene skal, jež se v několika minutáchproměnily v zářící alpskou krajinu!" Těmito slovy popisuje Julius Payer ve své knize V ledovém zajetí sobotu 30. srpna 1873 na palubě lodi ADMIRÁL TEGETTHOFF.

Výprava, která se původně pokoušela o Severovýchodní průjezd, byla tou dobou už rok uvězněna ledem. Driftující led je donesl k neznámé zemi, kterou pojmenovali po svém panovníkovi.Rakousko-uherský důstojník Payer se narodil v Teplicích na českém území stejně jako několik dalších členů jeho posádky. Jeho čtivá a působivá kniha je tak v našem prostředí dvojnásob silnou inspirací. Možná i díky ní po 146 letech,15. srpna 2019, stanuli na břehu nejsevernějšího souostroví východní polokoule, Země Františka Josefa, další čeští rodáci.Polární plavba začíná vždy odvážným nápadem.Když Zdeněk Žižka někdy kolem roku 2012 během příprav plavby na Špicberky mluvil o Zemi Františka Josefa v souvislosti s tím, jak globální oteplování otevírá nové možnosti pro jachting, nejspíš to sám nemyslel moc vážně. Nápad byl ale na světě a pro jeho uskutečnění byla k dispozici loď. Desetimetrová ocelová plachetnice Van de Stadt 34 BAGATELA je sice poněkud spartánsky vybavená, ale spolehlivá, severským mořem už důkladně prověřená.Její plavební vlastnosti jsou vyhovující i pro drsné polární prostředí. Jachtu postavil její kapitán Pavel Elstner s myšlenkou plaveb na sever.Když je nápad a loď, najde se i posádka. Kromě Pavla, jakožto kapitána lodě, a Zdeňka, který se přirozeně stal organizačním vůdcem výpravy,přilákal originální cíl také jednu z velkých osobností českého námořního jachtingu Petra Ondráčka.Posádku doplnili ještě veteráni plaveb s BAGATELOU Jaroslav Bican (Jacek) a Vladimír Štěpán (Míra), kteří oba měli již zkušenosti s výpravami do Arktidy...

Více se o polární plavbě dočtete v zimním dvojčísle časopisu Yacht.

Text a foto: Vladimír Štěpán a Zdeněk Žižka

 

 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI