Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

SAVER 560 WALK AROUND |Malá velká loď

18.07.2021 |
Motorové lodě

Po dlouhé době jsme se dostali k testování na Vltavě. Stalo se tak jen pár dní před uzávěrkou a testovanou lodí byl motorový člun Saver 560 WA. Pochází ze stejnojmenné italské loděnice, kterou na náš trh vloni uvedla firma MARINE. Ta loď představila poprvé veřejnosti při otevření prodejny MARINE CENTRUM na podzim loňského roku. Na vodu se ale loď dostala až letos na jaře.

Motorový člun Saver 560 Walk Around má všechny předpoklady oslovit zákazníky na našem trhu. Přes svou délku necelých šest metrů nabízí vše, co žádají. Plnohodnotné opalovací lehátko na přídi, malou kajutu s možností nouzového přespání, dostatek úložného prostoru i místo na palubě a sezení pro delší vyjížďky. Navíc se dá přepravovat na přívěsu za běžným osobním autem a zvládne plavbu nejen na řekách a jezerech, ale také podél pobřeží. Poslouží pro vlečení wakeboardu nebo různých hraček stejně dobře jako loď pro rybaření. Paluba je navržena tak, aby vyžadovala jen minimální údržbu.

Testovaná loď byla vybavena motorem Suzuki o výkonu 90 koní ATL. Z pravé strany vedle motoru je koupací žebřík, vlevo potom schránka na drobnosti, které by na palubě můžou překážet, ale nesmí chybět, jako jsou například prostředky na mytí. Na zádi kokpitu je přes celou šířku čalouněná lavice, kterou je možné přeměnit na další ležení, pokud by to na přídi nestačilo. Pod ní je objemný úložný prostor, kam se vejdou fendry i záchranné vesty a vázací lana nebo palivová nádrž. V podstatě uprostřed lodi je umístěna dvousedačka kapitána a spolujezdce a kokpitu dominuje velká konzole řízení s čelním sklem, které je olemováno praktickým nerezovým madlem. V levé části konzole je vstup do nízké kajuty, která ale ukrývá pohodlné dvoulůžko. Kajuta má samostatné otevírací okno a také překvapivě velké rozměry.

Okolo celého dvoulůžka je navíc polička na různé maličkosti. Pod podlahou lůžek je prostor pro chemickou toaletu nebo na uložení věcí a uvnitř v interiéru nechybí dvě lampičky. Dobře zakryté, a z interiéru přístupné přes účelná dvířka, jsou přístroje. V přední části lodi si můžou dva lidé krásně sednout, příď je dostatečně dlouhá. Jedinou slabostí, kterou bych lodi vytknul, je otevírání vstupu do kajuty. Je totiž dvoudílné a oba díly jsou na pantech. V horním díle jsou dva zámky a jediný způsob, jak vstup otevřít je právě pomocí klíčů, což není příliš praktické. Díky tomu je ale vstup do kajuty překvapivě pohodlný a vodotěsný i při špatném počasí.

Pracoviště kapitána je jednoduché a odpovídá dané kategorii. Jsou zde kolébkové spínače v jedné řadě, analogový ukazatel trimu a otáčkoměr. Více není potřeba. Stále zůstává místo na držák GPS, hloubkoměr nebo jen držák telefonu s mapou Navionics. Držáky na nápoje jsou umístěny netradičně v obou bocích zevnitř včetně šikovných poliček..

Celý test lodi Saver 560 Walk Around si můžete přečíst v aktuálním letním dvojčísle časopisu Yacht. 

Více informací na www.marine.cz

Text a foto: Daniel Guryča


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI