Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

PRINCESS Y72 |Anglická princezna nezklame

07.11.2021 |
Motorové lodě

O motorové jachtě Princess Y72 se nedá mluvit jako o sportovním plavidle. Je to loď pro lidi, kteří chtějí mít pohodlí a jsou ochotní za něj zaplatit. Navzdory tomu překvapí více než slušnými výkony. Nejde jen o facelift předchozího modelu, ale o zcela novou loď s novým tvarem trupu. Důraz byl kladen na bezpečnost, proto je například zvýšené zábradlí okolo celé lodi. Také se podařilo zvětšit obytnou plochu na všech palubách o úctyhodných dvacet procent.

Firma Princess Yachts Limited sídlí v britském Plymouthu. Specializuje se na výrobu motorových jachet a na českém trhu ji zastupuje Radka Sikorová a její firma RS YACHTS. Nabídka modelů je poměrně široká. Momentálně má přes dvacet lodí. Najdeme mezi nimi malé sportovní čluny i velké luxusní jachty. Druhá zmíněná skupina však v portfoliu Princess Yachts převažuje. Loděnice dělí svou nabídku do šesti tříd. Jmenují se vždycky podle velkého písmene abecedy, například F, V, Y atd. Označení jednotlivých typů se pak skládá z názvu třídy a přibližné délky lodě ve stopách. Třída Y je momentálně čtyřčlenná. Zahrnuje modely v délkách od 72 do 95 stop (22 až 29 metrů). My se v tomto čísle YACHTU budeme zabývat nejmenší lodí z třídy Y, Princess Y72. Základní koncepcí nevybočuje ze současného přístupu ke stavbě luxusních rekreačních plavidel. Jde o masivní loď s vysokými boky, flybridgem a koupací plošinou na zádi. Na bocích zaujmou velká tmavá asymetrická okna. Trup má v průřezu tvar písmene V. Krájí vodu jako nůž. Jachta si tak poradí s vyššími vlnami a hodí se i pro plavbu na otevřeném moři.

Pohon a stabilita
"Na lodi této velikosti a schopné plavby ve skluzu je skvělá flexibilita v cestovní rychlosti," prohlásil Jack Haines z časopisu Motor Boat & Yachting (MBY). Při úsporných deseti uzlech má Princess Y72 akční rádius mezi 700 a 800 námořními mílemi. Není to vůbec špatné. Oproti ostatním modelům třídy Y má navíc větší palivové nádrže. "Krása je, že pokud se chcete pohnout z místa, máte dvamotory MAN o výkonu 1 650 koní a nejvyšší rychlost 33 uzlů," pochvaloval si Haines. "Můžete jen tak driftovat ve dvaceti uzlech, a mít pocit, že loď se skoro nehýbe," popsal zkušený jachetní novinář. "Nebo můžete přejít na rychlost přes třicet uzlů v něčem, co má padesát tun." Loděnice Princess Yachts nabízí i méně výkonnou variantu se dvěma motory o výkonu tisíc čtyři sta koní. Silnější varianta bude ale nejspíš žádanější. "Rozdíl v ceně je zanedbatelný," zhodnotil Haines.

Loď je možné na přání vybavit buď ploutvovými stabilizátory, nebo gyroskopem pro snížení kývání na vlnách. Obojí má svoje výhody i nevýhody. Na kotvě fungují ploutve i gyroskop. Za plavby je efektivnější ploutvový stabilizátor. Jakýkoliv výčnělek pod čarou ponoru ovšem zvyšuje odpor vody...

Celé představení lodě Princess Y72 si můžete přečíst v aktuálním vydání Yacht magazínu. 

Text: Radek John
Foto: Princess Yacht

www.rsyachts.cz


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI