Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

NIMBUS T8 |Člun, který sbírá cenu za cenou

30.03.2021 |
Motorové lodě

Švédská loděnice Nimbus byla založena již v roce 1968.Pět 26 stop dlouhých člunů z první série mělo malou stupňovitou nástavbu s kajutou, jejímž tvarem se nechávají inspirovat stavitelé motorových člunů dodnes. V historii firmy pak najdeme několik zajímavých nebo zlomových momentů.

V osmdesátých letech minulého století se například v reklamě na člun Nimbus800 Turbo objevil tenista Bjorn Borg se sloganem "Když si vybírám loď, tak chci tu nejlepší". V roce 1996 dostal člun Nimbusk padesátým narozeninám švédský král a v roce 1998 přizvala loděnice ke spolupráci italského designéra Nuccia Bertoneho, který v té době navrhoval také automobily Ferrari. Výsledkem byla velmi speciální limitovaná série Nimbus 26 DC Epoca. Aktuální nabídka loděnice Nimbus zahrnuje čtyři modelové řady. Kromě řady Tender, kam patří i nejmenšíT8, jsou to Commuter, Day Crusier a Coupe Cruiser.

Nimbus svoji T8 představil poprvé na loňské výstavě Boot 2020 v německém Düsseldorfu. Od té doby sbírá tento krasavec jedno ocenění za druhým. Naposledy se mu podařilo získat prestižní cenu "Motorboat Award 2021", která následovala po vítězství v soutěži Best of Boat Award 2020a nominaci na evropský motorový člun roku (European Powerboat of the Year 2021).

Člun je určen pro každodenní použití při volnočasových aktivitách i pro profesionální účely. Obstojí při přepravě posádek na ostrovy či velké jachty a velmi dobře se hodí snad pro všechny vodní sporty.

Trup má od vodorysky směrem ke kýlu stupňovitý profil a několik podélných prolisů. Ty jsou pro rychlejší přechod do jízdy ve skluzu přerušeny tak, aby se mezi trup a vodní hladinu mohl dostat vzduch. Tento trik snižuje spotřebu paliva a zvyšuje efektivitu plavby.

Při návrhu paluby bylo dbáno hlavně na co možná nejvyšší svobodu pohybu posádky a také na snadné nastupování do lodi a vystupování z ní. Vepředu se nachází velké víko nákladního prostoru s přístupem do kajuty. Do té se však dá dostat nejen shora, ale také prosklenými dvířky nalevo od kormidla.

V podpalubí je umístěno pohodlné "V" lůžko v přídi pro dvě osoby s integrovanou ventilací, LED osvětlením a dostatečně velkým úložným prostorem. K dispozici je také malá kuchyňka s vyjímatelným plynovým vařičem a samostatná toaleta s umyvadlem. Celkově se jedná o útulné řešení s tím, že přenocovat můžou pouze dvě osoby. Je to pochopitelné, protože jde o člun, který je určen především pro denní plavby, a navíc je ještě možné přepravovat jej po silnici bez jakýchkoliv limitů. Tedy kromě výkonu a parametrů tažného auta. Bržděný dvounápravový přívěs na 3,5 tuny je také podmínkou...

Celý článek o motorovém člunu Nimbus T8 si přečtěte v aktuálním vydání magazínu Yacht.

Text: Pavel Kreuziger
Foto: Nimbus


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI