Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

MARINE 500 FAMILY |Pryč s předsudky

29.08.2021 |
Motorové lodě, Testy
Testy

Hliníkové lodě obecně provází řada předsudků a mýtů. Všichni se shodnou na tom, že hliník je materiál, který hodně vydrží. Proto se používá například na výrobu expedičních plachetnic. U menších člunů známe tento materiál z lodí pro práci a rybaření a stále častěji nachází uplatnění i v segmentu rekreačních člunů. To, že je loď možné využívat na všechny aktivity na vodě, se nakonec ukázalo i během našeho testu, kdy jsme focení přerušili kvůli záchraně mladých vodáků, které silný proud donesl k nám i s převrácenou lodí.

Sám jsem měl tu čest předchozí model s označením Marine 17 pár let vlastnit, a tak jsem byl zvědavý, kam se relativně jednoduchá konstrukce posunula a co všechno se povedlo vylepšit. Testovaná loď je nejprodávanější model řady Family, který byl poprvé představen v roce 2018. Od uvedení na trh na výstavě Boot Düsseldorf byla ale celá kapacita výroby beznadějně blokována pro zahraniční odběratele, takže jsme se k testu dostali až v červenci 2021, kdy přišla na trh loď s pár dalšími úpravami a novinkami.

Jak napovídá číslice 500 v názvu, je loď dlouhá pět metrů a široká necelé dva metry. To znamená přibližně sedm metrů čtverečních využitelných pro pobyt na palubě, a to není málo. Zvláště v porovnání s loděmi jiné konstrukce. Díky nízké hmotnosti je snadné loď naložit na přívěs, přepravovat nebo skladovat v garáži běžných rozměrů. Testovaný model byl opatřen novým nerezovým zábradlím téměř po celém obvodu, které je navíc na přídi zvýšené pro snadnější nastupování přes příď. Vlevo na zádi přibyla malá koupací plošina se skládacím žebříkem a madlem pro pohodlnější nastupování do lodě.

Celou příď zabírá opalovací lehátko vybavené čalouněním, kterému nevadí působení slunce ani vody. Uprostřed na pravé straně je mohutná konzole řízení s čelním sklem, nerezovým rámem a vodotěsným úložným prostorem na doklady a jiné drobnosti. Za konzolí jsou umístěny dvě otočné sedačky, na zádi je pak lavice přes celou šířku lodě.

Při použití například pro rybaření je pak možné čalounění nechat doma stejně jako prostřední díl opalovacího lehátka a paluba je volná pro další aktivity. Pod zadní sedačkou jsou úložné prostory stejně jako pod přední částí. Jako příplatkovou výbavu lze kromě příďového lehátka, které bylo na testované lodi, objednat ještě stolek, zásuvku na 12 V na dobíjení telefonů, persenik nebo navigaci...

Jak dopadla loď Marine 500 FAMILY při našem testu se dočtete v aktuálním zářijovém vydání Yacht magazínu.

www.marine.cz

Text a foto: Daniel Guryča


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI