Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

MARINE 500 E-FAMILY |Elektroloď z Nového Města nad Metují

17.10.2022 |
Motorové lodě

Hliníkový člun Marine se spalovacím motorem jsme vám představili v redakčním testu téměř přesně před rokem, tedy konkrétně v Yachtu 9/21. Letos firma Marine rozšířila nabídku o verzi s vestavěným elektromotorem, a tak jsme využili možnost otestovat tuto loď v létě na Brněnské přehradě. Výrobce hliníkových člunů Marine tak dává jasně najevo, že sleduje nejnovější trendy, které jsou patrné i v zahraničí. Nabídka elektrolodí alespoň v Evropě stále roste. Jejich majitelům se díky tomuto pohonu otevírají pro rekreaci i vody, kde je plavba se spalovacími motory zakázána podobně, jako je to právě na Brněnské přehradě.

MARINE 500 E-FAMILY je vybaven výkonným elektromotorem Epropulsion NAVY 6.0, který má podle údajů výrobce srovnatelný tah jako spalovací motor o výkonu deset koní. Má okamžitou odezvu na plyn, zcela plynulou akceleraci a oproti spalovacím motorům není téměř slyšet. To může být zároveň ošidné, protože je snadné nechat zařazený chod vpřed či vzad, aniž by to bylo znát na první pohled.

Díky vestavěným akumulátorům a regulaci uvádí výrobce teoretický dojezd okolo padesáti kilometrů na jedno nabití. Náš test nebyl tak dlouhý, abychom tento údaj mohli ověřit v praxi. Vzhledem k údajům o stavu akumulátorů na začátku a na konci testu ale bude pravděpodobně možné se k této hodnotě minimálně přiblížit. Maximální naměřená rychlost plavidla při obsazení čtyřmi osobami při plavbě na klidné vodě byla během testu přes deset kilometrů v hodině. Celková kapacita dvou vestavěných akumulátorůE175 je 18 kWh, člun s plně nabitými akumulátory tak teoreticky vydrží tříhodinovou plavbu na plný výkon. Ekonomická je ale plavba při odběru dva až tři tisíce wattů.

Elektromotor Epropulsion NAVY 6.0 EVO

Použitý elektromotor přišel na trh v roce 2021 s revolučním konceptem EVO a pracuje s napětím48 V. Jeho součástí je páka řízení a podsvícený informační displej, díky kterému má posádka aktuální přehled o motoru i stavu akumulátoru. NAVY 6.0 EVO používá vodou chlazený, bezuhlíkový motor s vysokou účinností. Díky absenci převodovky v případě kontaktu vrtule se dnem nebo jinou překážkou motor rozpozná změnu krouticího momentu a sníží chod nebo se úplně vypne...

Více NAJDETE V AKTUÁLNÍM VYDÁNÍ YACHT 10/2022, KTERÝ LZE ZAKOUPIT ZDE.



Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI