Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

MAREX 310 SUN CRUISER |Konečně na vodě

02.07.2021 |
Motorové lodě, Lodě

Tak to vypadá, že letošní rok se dostává alespoň trochu do normálu. Tedy pokud zůstaneme výhradně u lodí. Díky pochopení firmy Bychl Yacht Centrum a především díky pochopení majitele jsme měli příležitost vyzkoušet a otestovat MAREX 310. Rodinnou motorovou jachtu, která zdařile vyvažuje poměr mezi cenou, výkonem, spotřebou a kvalitou. Vzhledem k tomu, že pochází ze severu, zvládá velmi dobře i drsnější podmínky na moři. A přesně takové panovaly v polovině dubna v Rijeckém zálivu nedaleko Opatije, kde jsme loď testovali.

Loděnice Marex byla založena v Norsku již v roce 1973 Eyvinem Aalrundem. V rukou jeho dvou synů Espena a Thomase je jako rodinná loděnice dodnes. V současné době zůstává v Norsku sídlo firmy a vývojové a obchodní oddělení. Samotná výroba probíhá v Litvě, odkud jsou lodě Marex distribuovány do mnoha zemí celého světa. Ročně jich vyrobí loděnice okolo stovky. Třistadesítka SUN CRUISER je nejmenším modelem, který Marex vyrábí. Kromě ní je v nabídce ještě dalších pět lodí 320 AFT CABIN CRUISER, 330 SCANDINAVIA, 360 CABRIOLET CRUISER, 373 AFT CABIN CRUISER a 375 MAREX.

Její kvality dokazuje několik mezinárodních ocenění Powerboat of the Year 2017 a cena za design. První seznámení jsme absolvovali ještě v showroomu Bychl Yacht Centrum ve Vestci u Prahy. Řada věcí ale na suchu nevynikne nebo jim nepřikládáme na suchu nějaký zvláštní význam. Pravá tvář i hodnota lodě se však ukáže vždy až na vodě v obtížných podmínkách.

Na palubě
Vzhledem k tomu, že v marině Ičići jsou pevná, poměrně vysoká betonová mola, na loď nastupujeme pohodlně přes příď, která je tak akorát v jejich úrovni. Bezpečnému nástupu pomáhá i vysoké zábradlí, příďový můstek a rovný ochoz paluby. Pokud by někde byla mola nižší, je na přídi výsuvný žebřík. Při tomto způsobu kotvení má posádka i v přeplněné marině dostatek soukromí a příjemnější výhled než jen do kokpitu lodě na druhé straně mola. Od prvního kroku po palubě je znát, že je vše hodně robustní a pevné. Vyšší zábradlí se táhne až k zádi, kde přichází na pomoc i madlo na horní nástavbě. Po obou bocích je celkem osm nerezových pevných vazáků. Zadní část kokpitu, který slouží zároveň jako salon, je vybavena sezením ve tvaru "U". Kokpit je poměrně nízko nad vodou, ale vysoký bok jej velmi dobře chrání. Hosté se tak na palubě budou cítit vždy bezpečně. Automaticky je počítáno s tím, že celý prostor je možné v případě chladnějšího počasí uzavřít jak bočním a zakrytím, zakrytím tak střechou. Roztažení bočnic ani střechy nedělá nikomu těžkou hlavu, protože v bocích kajuty je na to pamatováno schránkou, kam se boční plachty snadno a rychle zasunou a uklidí.

V přední části kokpitu jsou pak umístěny dvě samostatná křesla vpravo před konzolí řízení a jedno vlevo. Je tedy jasné, že se počítá s delšími přejezdy v maximálním pohodlí. a komfortu. Obytná část je oddělena opravdu velkými posuvnými dveřmi. Po jejich otevření vyniká velikost celého prostoru, který by na lodi této délky málokdo očekával. Do dolní obytné části se vstupuje po několika schodech. Po levé straně je umístěna plně vybavená kuchyňská linka s plynovým dvouvařičem, dřezem a lednicí s nezvykle vysokým volným prostorem nad hlavou. Vpředu a vpravo jsou pak troje dveře s mléčným sklem. Prostřední vedou do koupelny s toaletou, přední do majitelské kajuty a zadní do druhé kajuty, která bude sloužit pro děti či hosty majitele. Přední kajuta je krásně prosvětlena nejen vstupními dveřmi, ale i dlouhými bočními okny a zrcadlem. Nechybí ani malá otevírací okna pro přirozené větrání během noci. Okna se vešla i na toaletu a do zadní kajuty, kde se dají také otevřít na obou stranách pro možnost odvětrání...

Celý popis a test lodi MAREX 310 SUN CRUISER si můžete přečíst v aktuálním letním Yachtu. 

Text: Daniel Guryča
Foto: Marek Bachtík a Daniel Guryča


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI