Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

JEANNEAU DB/43 |První vlaštovka nové kategorie?

26.07.2022 |
Motorové lodě, Testy
Testy

Nejnovější položka v nabídce francouzské loděnice Jeanneau vyniká poměrně neotřelou koncepcí. Autoři návrhu se pokusili vytvořit křížence mezi sportovním motorovým člunem na krátké jednodenní plavby a lodí, na níž můžete delší dobu bydlet. Výsledek stojí za pozornost a Jeanneau tak míří do prémiového segmentu.

Novou loď Jeanneau DB/43 je možné objednat ve verzi se závěsnými motory i s motorem zabudovaným uvnitř trupu. V prvním případě nese označení OB (zjevně z "outboard"), ve druhém IB ("inboard"). Obojí má svoje výhody i nevýhody a jisté je, že závěsné motory preferují zatím více zákazníci v USA. My jsme měli příležitost v Cannes vyzkoušet verzi s vestavěnými motory. Od verze s trojicí závěsných třistapadesátek Mercury Verado můžete čekat víc místa uvnitř lodě. Musíte se ale smířit s menší plochou badeplata. U varianty se dvěma diesely Volvo Penta D6 to bude naopak. Budete mít víc místa na palubě a méně uvnitř. Rozdíly budou samozřejmě také ve výkonech a v neposlední řadě v nákladech na provoz. Benzínové motory vyjdou dráž. Pokud jde o vzhled, loď působí velice moderníma svěžím dojmem. Na první pohled vás na ní asi zaujme svislá silueta přídě a celkově spíše střízlivé, možná dokonce až strohé tvary. Trup lodě navrhl slavný americký námořní architekt Michael Peters. O zbytek se postaralo janovské studio Garroni Design. Tato italská designerská kancelář je podepsaná pod kdečím od RIB přes plachetnice, motorové jachty, obří výletní lodě, karavany až po celé mariny nebo dokonce hotely.

Rozkládací kokpit

Jak už bylo řečeno, DB/43 má být na půl cesty mezi otevřeným sportovním člunem a klasickou motorovou jachtou. "Vzali jsme to nejlepší z obou světů," okomentoval koncepci lodě šéf projektu DB Martin Meyer z Jeanneau během prezentace na palubě lodě v Cannes. "Použili jsme prvky stylového daycruiseru v kombinaci s rychlým člunem. Výsledkem je úplně nový koncept, který je pohodlný jako cruiser a zároveň se na jeho palubě žije stejně snadno jako na otevřených lodích. "Když se přístup osvědčí, do řady DB nejspíš přibudou další lodě.

 

Celý test najdete na stranách 12-17 v aktuálním letním dvojčísle Yacht 7-8/2022, které je možné zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI