Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

CAP CAMARAT 10.5 WA |Slibná novinka od Jeanneau

26.02.2021 |
Motorové lodě

Známá francouzská loděnice představila novou verzi své populární motorové jachty Cap Camarat 10.5 WA. Jde spíše o loď na víkendové výlety s přespáním na palubě. Dá se však využít i k delší celotýdenní plavbě.

Jeanneau označuje nejnovější variantu svého člunu přívlastkem Série 2, včetně té francouzské čárky nad písmenem e. Trup lodě prošel celkovým redesignem. Možná se proto hodí mluvit spíš o úplně nové jachtě než o nové verzi staršího modelu. Člun je klasický široký a vysoký bumrdlíček se dvěma závěsnými motory na zádi, pevnou střechou proti slunci za příplatek a na přídi vyčnívající kotvou. Příďové zábradlí sahá zhruba do poloviny délky lodě, možná o chlup za ni. Na bocích člunu jsou vidět tmavá asymetrická okna. Zatím to vypadá, že Jeanneau bude nabízet dvě základní barevné varianty.

Dostanete na výběr mezi klasickou bílou a tmavomodrou. I tmavomodrá verze však bude mít vrchní část trupu vyvedenou v bílé barvě. Celkově se zdá, že se návrháři soustředili víc na pohodlný život na palubě než na vzhled lodě. Není to vůbec špatný přístup, spíše naopak. Důraz na pohodlí, dosažitelnost všech ovládacích prvků a dostatečný skladovací prostor je znát, jakmile poprvé vstoupíte na loď. Většina lidí to asi udělá přes levoboční koupací plošinu na zádi. Koupací plošiny jsou stejně jako paluba lodě pokryté dřevem.

Kokpit a kormidelna
Na zádi stojí v prostorném kokpitu rozkládací jídelní stůl. Dá se u něj sedět na polstrované sedačce orientované po směru plavby. V době oběda lze z obou boků vyklopit dvě další sedačky, takže jedlíci mohou stůl obléhat ze tří stran. Pokud se trochu smáčknou, vejde se jich k němu až osm. Celý jídelní prostor se dá také přestavět na rozlehlou opalovací plošinu. Z levoboku je možné sklopit malou terasu, z níž si můžete třeba máchat nohy ve vodě. Snad by se dala využít i k rybaření, ačkoliv loď k němu nejspíš není původně určena.

Podobné boční vyklápěcí plošiny najdeme dnes na spoustě nových lodích. Brzo z nich bude standard. Zbytek kokpitu tohoto modelu je řešen obvyklým způsobem. Na úrovni sklopné terasy najdeme kuchyňský kout, na přání lze vybavit grilem a ledničkou. Když postoupíme ještě o kus dál směrem k přídi, čeká na nás kormidelnická stanice...

Celý článek si můžete přečíst v březnovém vydání Yacht magazínu. 

Text: Radek John
Foto: Jeanneau, Jerome Kelagopian


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena