Yacht > Články > Lodě >

ZODIAC MEDLINE 6.8 |Připlouvá novinka z Francie

06.04.2022 |
Lodě, Motorové lodě

Známý výrobce RIB lodí, tedy nafukovacích člunů s pevným dnem, představil nový model o délce necelých sedm metrů. Je určen především pro rodinné výlety, ale na své si přijdou i milovníci sportovnější plavby. Pohodlím snese srovnání s klasickým laminátovým nebo hliníkovým člunem a může posloužit při potápění, stejně jako při rybaření.

Lodě typu RIB si většina lidí asi víc spojuje s pracovním využitím více než s rekreací. Zkratka znamená rigid inflatable boat, v překladu doslova pevný nafukovací člun. Loď mívá dno z nějakého tvrdého materiálu, jako je laminát, hliník nebo ocel. Na něm pak sedí nafukovací boky. Fungují v podstatě jako plovací vesta pro celý člun. RIB jsou rychlé, lehké a obratné. Je těžké je potopit. Na svou velikost mají nízkou spotřebu paliva. Poradí si i s vysokými vlnami. První RIB vznikl v šedesátých letech minulého století na britské Atlantic College jako specializované plavidlo pro vodní záchranáře. Pohodlí především Hlavní použití těchto lodí je dodnes převážně praktické. Kromě zdravotníků je mají v oblibě i válečná námořnictva, armády,  různé složky pobřežní stráže, policie, celníci, hasiči a podobné instituce. To ale neznamená, že je nemohou používat běžní lidé. Naopak. Obliba RIB v poslední době roste. I když to nejsou zrovna lodě, u nichž  bychom hledali na prvním místě pohodlí, časy se mění. Dokazuje to mimo jiné i řada Medline od snad  nejznámějšího výrobce nafukovacích plavidel na světě, francouzské firmy Zodiac.

Jen tak mimochodem, vznikla už ve třicátých letech minulého století. Její původní sortiment byly vzducholodě. Řadu Medline vyrábí více než dvacet let. V poslední době do ní přibyly modely Medline 7.5 v roce2019 a Medline 9 v roce 2020. Oba slavily úspěch. S nejnovějším typem Medline 6.8na něj chce Zodiac navázat. Hned na první pohled je vidět, že na člunu najdete podstatně víc pevných dílů než nafukovacích. Téměř sedmimetrová loď si ani omylem nehraje na plavidlo, na kterém vyráží do akce po zuby ozbrojení mariňáci s obličeji pomalovanými maskovací barvou. Právě naopak: Medline 6.8 je loď, na které si užijete příjemné nedělní odpoledne.

Více v aktuálním vydání Yacht 4/2022ke koupi ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI