Yacht > Články > Lodě >

SAVER MANTA 620 CABIN |Rodinný člun pro každou příležitost

01.08.2022 |
YACHT, Testy, Motorové lodě
Testy

Italskou loděnici Saver ze Sicílie zastupuje na našem trhu firma Marine. Na konci května připravila spolu s YC CERE zkušební plavby pro zákazníky na Vltavě, a tak jsme využili toho, že byla loď na vodě, a po akci jsme ji podrobili krátkému redakčnímu testu.

Saver Manta 620 Cabin, jak zní poněkud dlouhý a komplikovaný název, je laminátový člun s kajutou, který nabízí v kompaktním provedení vše, co je pro denní nebo víkendový pobyt na vodě potřeba. Nechybí malá kajuta s dvoulůžkem, ve které může být dokonce chemická toaleta a která má přirozené osvětlení i větrání pomocí bočních otevíracích oken, jež jsou opatřeny moskytiérami. Vstup do kajuty se skládá ze dvou částí, aby se dalo vstupovat pohodlně s odklápěcím středním dílem, a v kajutě je možné se díky tomu i postavit.

V malém kuchyňském koutu v kokpitu může být kromě standardně dodávaného dřezu s tekoucí vodou a prostoru pro přenosnou nebo vestavěnou lednici i malý lihový vařič. Sezení na zadní palubě do "L" s pohotovostním demontovatelným stolem lze přeměnit na opalovací lehátko. Systém bimini umožňuje zůstat na vodě, i když třeba není úplně příznivé počasí. Na zádi je potom na kompaktní koupací plošině teleskopický nerezový žebřík a sprcha.

Po vstupu na palubu mne hned na první pohled zaujala výška boků. Ty jsou vyšší než u podobně velkých lodí a spolu s vysokým uzavřeným čelním sklem poskytují posádce výbornou ochranu během plavby, a to i při vysokých rychlostech. Pod sedačkami jsou hluboké úložné prostory, kam se vejdou nejen fendry, ale také čalounění nebo střechy bimini. Kapitánská sedačka je posuvná a otočná směrem do kokpitu se zvedacím předním dílem, aby bylo možné za kormidlem pohodlně sedět i stát.

Za zmínku stojí lodní kompas, na který je velmi dobře vidět a je dobře čitelný. Je znát, že člun tradici výroby lodí na Sicílii nezapře. Tento jednoduchý a základní navigační přístroj na loď prostě patří a je fajn, když je funkční. Pro Mantu je také charakteristický laminátový rám, který slouží nejen pro namontování případných antén od navigace GPS a VHF radiostanice, ale především jako pomocný rám střech bimini. Čelní sklo má nerezový rám, ke kterému je možné přichytit již zmiňované bimini. Spolu tak tvoří designové a zároveň praktické a užitečné prvky. Oblouk je navíc z vnitřní strany čalouněný.

 

Celý TEST najdete v letním dvojčísle Yacht 7-8/2022, který je možné zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI