Yacht > Články > Lodě >

POGO 44 |Sportovní novinka z Francie

05.09.2021 |
Lodě, Plachetnice

Z dílny námořních architektů finot-conq pochází nová sportovně laděná plachetnice Pogo 44 s ambicemi uspokojit nejen ryzí závodníky, ale přilákat i klientelu, která netouží závodit, avšak ráda plachtí rychle. Výrobu má na starosti taktéž francouzská firma Pogo Structures. Ta se může pochlubit více než třicetiletou tradicí a zkušenostmi s výrobou lodí pro Minitransat a dalších sportovních lodí do padesáti stop.

Společnost finot-conq s Pogo Structures spolupracuje dlouhodobě a na kontě má i designy některých jiných značek, jako jsou Beneteau nebo Marine Composite. Ačkoliv je nový přírůstek jménem Pogo 44, označený tradičně podle celkové délky ve stopách, v nabídce výrobce zařazen pod cestovní jachty, může být směle využit i pro sportovnější plavby při zachování veškerého komfortu posádky.

Taková "hybridní" řešení jsou stále oblíbenější i mezi movitými majiteli jachet, kteří zkrátka přestávají vidět smysl v tom, proč by měli investovat čas a peníze do údržby a kotvení dvou plavidel, když mohou namísto toho vlastnit jedno univerzální. A právě takovým klientům teď výrobci vycházejí vstříc.

Vraťme se ale k modelu Pogo 44. Zatímco finot-conq si vzali na starost architekturu a celkový design interiéru, Pogo Structures má "na svědomí" vývoj a výrobu. V základní výbavě je motor o výkonu čtyřicet koní, a tak je jasné, že se počítá především s plavbou na plachty. Na první pohled zaujme prostorný a účelně zařízený interiér, který kromě pohodlí pro posádku poskytne i slušné výhledy ven. To mimo jiné znamená i značné prosvětlení interiéru. V základní verzi je nabízena Pogo 44 se třemi kajutami, koupelnou a oddělenou toaletou, je možné ale zvolit i dvě kajuty v přídi pro zvýšení počtu lůžek při sportovnějších plavbách. Při navrhování interiéru pak výrobce a architekti kladli důraz hlavně na snížení hmotnostia správné umístění těžiště. O to se stará i hydraulicky zvedací kýl, jehož mechanika se nachází uprostřed stolu v salonu...

Celý článek o plachetnici #pogo44 si můžete přečíst v aktuálním vydání Yacht magazínu. 

Text: Pavel Kreuziger
Foto: JAKEZ Navigation


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI