Yacht > Články > Lodě >

OCEANIS 40.1

04.01.2021 |
Lodě, Plachetnice

S řadou cruiserů Oceanis přišla francouzská firma BENETEAU již v roce 1986 typem Oceanis 350 a od té doby ji průběžně obměňuje a modernizuje. Spolu s větším sourozencem Oceanis 54 je novinkou roku 2020 též Oceanis 40.1, který výrobce představuje pod heslem "Jen dvanáct metrů, a tolik prostoru". Přesvědčme se, do jaké míry je toto heslo pravdivé.

Nový cruiser Oceanis 40.1 sleduje konstrukční filozofii předchozí námořní plachetnice Oceanis 51.1, která po svém spuštění na vodu v roce 2017 udala nový směr stavbě cruiserů firmy BENETEAU. Návrh trupu opět pochází od francouzského lodního architekta Marka Lombarda a vyznačuje se všemi prvky, jež do stavby námořních plachetnic vnesla francouzská konstrukční škola. Na první pohled udeří do očí silně vystupující outorová hrana, táhnoucí se od samé přídě až po zrcadlo. Nelze též přehlédnout masivní čelen, přečnívající před svislý klounovec a dávající lodi poněkud nasupený vzhled. Dalším výrazným prvkem je klínový půdorys, u něhož trup rychle dosahuje maximální šířky a k zádi se prakticky nezužuje. Úlitbou současné módě jsou hranatá obdélníková okna v bocích, nízká palubní nástavba pak nepochybně přidává lodi na eleganci. Konstrukce dokonale těží z faktu, že uplatnění posledních hydrodynamických poznatků jde ruku v ruce s rostoucími nároky na komfort. Plochý a dozadu se rozšiřující trup s délkou v palubě prakticky stejně velkou jako ve vodorysce nejenže dává lodi výkonnost a rychlost, ale též skýtá velkou plochu kokpitu pro pohodlný pobyt na kotvě a významně větší prostornost interiéru, kterou ještě zvětšuje outorová hrana, umožňující například vestavbu širších lůžek v záďových kajutách.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním vydání magazínu Yacht.

Text: František Novotný

Foto: Beneteau

 

 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI