Yacht > Články > Lodě >

Kapitánské průkazy |Jak se stát kapitánem námořní jachty

03.10.2021 |
Lodě

Přinášíme odpovědi na otázky, jak se naučit řídit a ovládat loď, jak získat kapitánský průkaz a o jaký usilovat?

Jak se naučit ovládat námořní jachtu - to chce čas, trpělivost učitele a píli žáka a také, a to zejména, pokoru. Protože čím více o moři víte, tím před ním máte větší úctu. Před časem mě oslovil nejmenovaný subjekt, že zakládá klub exkluzivních skipperů, jestli se nechci také přihlásit. Podmínka byla mít uplutých 5 000 Nm. Tento člověk tu i jen minimální míru pokory rozhodně postrádal. Ale to je na jiný článek, vlastně se to ani do jednoho článku stěsnat nedá. Jeden britský námořní soud kdysi vynesl památný judikát, kdy konstatoval, že námořní plavba je natolik komplexní a komplikovaná činnost, že ji nelze vtěsnat do pravidel nějakých psaných norem, že vždy se najdou situace, které nikde popsány v zákonech nejsou, a zbývá tam prostor na to, čemu Angličané říkají "good seamanship", tady česky volně "dobrá námořní praxe". Ale o tom jindy.

Jachetní business po krátkém koronavirovém výpadku nabral opět vysoké obrátky. Mimo jiné se to projevuje ve zvýšeném zájmu o získání kapitánského průkazu. Jaký průkaz vybrat? Většina jachtařské veřejnosti, i těch začátečníků, si už uvědomila, že jediný opravdu správný přístup je získat kapitánskou licenci Námořního úřadu Ministerstva dopravy České republiky. Různé falešné nebo téměř falešné, nebo klubové průkazy,které u nás vydávaly některé organizace nebo dokonce samozvaní jednotlivci, jsou už jachtařské veřejnosti dostatečně známé. Málokdo se také nechá nachytat průkazy některých zahraničních společností a spolků a jejich lokálních odnoží. Už také dávno vyšlo najevo, že není vždy to ideální řešení pořídit si chorvatské "upotreblenje za voditelja brodice" kategorie B. Je to sice jednodušší než české "ministerské" průkazy, ale o skutečné platnosti těchto chorvatských průkazů B mimo chorvatské teritoriální vody mají už také téměř všichni jasno. Jenom jednotlivci, kteří mají ještě starší průkazy z devadesátých let, kde na nich nebylo jasně uvedeno, že platí sice bez rozdílu oblasti plavby, ale že se tím myslí oblasti plavby, na něž je rozděleno teritoriální moře Chorvatské republiky. Tedy slovy náměstka ministra Chorvatské republiky: "Vredi samo za teritorialno more Hrvatske republike." Tak ty musím ještě občas přesvědčovat a dokládat jim skutečnou platnost jejich průkazu poukazem na znění příslušné vyhlášky chorvatských N.N. - Narodne novine, což je jejich obdoba zdejší Sbírky zákonů.

Například v Řecku při nástupu na charterovou loď musíte podepsat prohlášení, že jste držitelem kapitánské licence pro odpovídající třídu lodí a odpovídající oblast plavby, kterou vydává státní instituce země, jíž jste občanem. Z toho důvodu je jasné, že například chorvatské průkazy pro vás takovým dokladem nejsou. A to i když vám na ně občas někde ještě pořád loď půjčí. V případě jakékoliv pojistné události mimo chorvatské teritoriální vody se plavíte bez licence a pojišťovna má okamžitě záminku neplnit.

Dobře, máme tedy už ujasněno, jaký je ten správný průkaz, který si český občan má obstarat. Ale jak se k němu dostaneme? V současné době se začala množit jako houby po dešti různá školicí střediska, která se nestydí holedbat se opravdu zábavným způsobem, jak to umí lépe než ti všichni ostatní a jak to musí po těch ostatních opravovat a podobně. Dochází ke štěpení a odchodu různých instruktorů a jachtařů z jednotlivých firem a otevírání nových samostatných firem a samostatných školicích středisek. Získat krásné a marketingově chytře vybavené webové stránky není už dneska žádný problém. Otázkou je, jak daleko je jejich obsah od reality skutečné kvality, která se za nimi skrývá. Zdánlivě si můžete říci, že když někdo řekne, že má deset, patnáct nebo dvacet let zkušeností na moři, je to asi opravdový námořník...

Celý článek o kapitánských průkazech si můžete přečíst v aktuálním říjnovém vydání Yacht magazínu. 

Text: Igor Piňos
Foto: archiv Yacht

www.pinos-yacht.cz


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI