Yacht > Články > Lodě >

Jak prodat starší loď

20.04.2020 |
Lodě

Prodej starší lodě je hodně specifická záležitost, protože okruh potenciálních zájemců je oproti zemím, které mají moře - nebo alespoň větší jezera -poněkud omezen. Úspěšnému prodeji však můžeme jít naproti dodržením určitých kroků, které vámi inzerovaný produkt zatraktivní.

Samotnou loď můžete zkusit prodat buď sami pomocí osvědčených inzertních médií a serverů, nebo s využitím zprostředkovatele, který vám za určitou provizi ušetří část stresu souvisejícího s hledáním vhodného zájemce.

Důležitá je forma prezentace.

V každém případě je však důležitá forma prezentace, protože zásadní je první dojem.Pokud se potenciální kupující budou na palubě cítit dobře a nebudou při prohlídce zahlceni vaším nepořádkem, jistě se pak smíří i s menšími technickými nedostatky. Právě v prezentaci prodávající při nabídce své starší lodě často chybují. Stává se tak z mnoha důvodů, ale jedním z nejzásadnějších je tzv. provozní slepota, tedy fakt, že si na chyby svého člunu či jachty časem zvyknete natolik, že už vám pak nepřipadají jako chyby. Ostatně podobný problém mají i majitelé nemovitostí, aut a v podstatě jakéhokoliv spotřebního zboží. V případě lodí se provozní slepota týká hlavně zelenohnědého povlaku trupu a plachty (již dávno nejsou čistě bílé) a špíny na palubě, kterou si s sebou donášíte z pevniny na botách. Má-li vaše loď podpalubí, pak téměř jistě (nejste-li příliš velký puntičkář) bude plné nepotřebného haraburdí, které jste v průběhu let nanosili dovnitř a po zpravidla jednorázovém využití už nevynesli. Tímto haraburdím začněte - jakmile ho vynosíte na pevninu, budou vaše kajuty opět vypadat k světu. Pokračujte důkladným čištěním interiéru včetně tepování čalounění a opětovného vyleštění všech povrchů. Venkovní vzhled potom dostane"druhou šanci" díky pořádnému proudu vody z vysokotlakého čističe, použití leštičky i obnově antifoulingu...

Více se dočtete v dubnovém vydání magazínu Yacht. 

Text: Pavel Kreuziger

Foto: archiv Yacht


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI