Yacht > Články > Lodě >

BENETEAU FIRST 36 |Odlehčený zážitek

25.05.2022 |
YACHT, Lodě, Plachetnice

Značka Beneteau představila nejnovější First, tentokrát model 36 v polovině dubna a my jsme měli možnost být u toho. S hmotností jen 4,8 tuny přináší zcela nový "odlehčený" zážitek z jachtingu. Podívejme se tedy, jak se loď chová na vodě a jaká vlastně je.

Průvodci na palubě nám během testu byli dva lidé, kteří se na tomto modelu velkou měrou podíleli. Tit Plevnik, manažer zodpovědný za tuto loď, jenž pracoval i na projektu značky Seascape, nedávno začleněném pod křídla Beneteau, a designér Lorenzo Argento, který měl na starosti návrh interiéru a palubních systémů. Oba velmi zkušení jachtaři.

Lehká loď s vlastnostmi závodních speciálů

Jednou z prvních informací, kterou výrobce k nové plachetnici uvádí, je fakt, že půjde o vůbec první sériově vyráběnou skluzovou loď s rozumnou cenovkou a plnou podporou celosvětové sítě dealerů v této kategorii. Kombinované závodní a cestovní plachetnice jsou zpravidla omezeny konstrukční rychlostí výtlačné plavby. Tento moment Beneteau First 36 překonává, neboť jde o loď schopnou plout ve skluzu. A to hlavně díky výše zmíněné nižší hmotnosti. Jachting rychlostí deset nebo jedenáct uzlů přináší úplně nové zážitky. Rychlá plavba nemusí být žádné drama, jak ukazuje případ Firstu 36. Rozvržení plachet, tvar trupu a především systém kormidel jsou výborně vyváženy. Nehrozí nadměrná návětrnost či další negativní jevy, a to ani při velmi vysoké rychlosti. First 36 můžete prakticky za jakýchkoliv podmínek, klidně i při silném větru, kormidlovat pomocí konečků prstů.

Kdo je za tím

Za vývojem trupu lodi stojí tým pod vedením námořního architekta Sama Manuarda, díky kterému byly celková rychlost, plavební schopnosti i stabilita převzaty z moderních offshore závodních lodí. Design má na svědomí PURE Design & Engineering, což je tým, který stojí za strukturálními výpočty pro lodě Amerického poháru, IMOCA a TP-52. Tedy plavidla, která jsou nejrychlejší na světě a zároveň je na ně kladena největší zátěž. Na designu spolupracovali i Lorenzo Argento a Gigodesign, společně s týmy z Beneteau a Seascape. Celá loď je vlastně kompozitní laminátová struktura s plným jádrem včetně přepážek a většiny vnitřních částí. Téměř všechny prvky interiéru přispívají ke konstrukční pevnosti lodi.

Přizpůsobení různým režimům plavby

Plachetnice First 36 je přizpůsobena různým režimům plavby, ať už se jedná o pohodovou plavbu s přáteli a rodinou, plachtění s malou posádkou, klubové závody nebo závody na dlouhé vzdálenosti s plnou posádkou. Pro tyto účely má kokpit dva samostatné režimy, a to jeden pro závodění a "shorthanded" plavbu, a druhý pro klidnou plavbu. V tom závodním režimu je v otevřeném kokpitu dostatek prostoru pro bezproblémový přesun mezi jednotlivými pracovními pozicemi. V tom cestovním je zase kokpit osazen odnímatelnými boxy prodlužujícími lavice a stůl kokpitu. Díky tomu se posádce v kokpitu bude lépe relaxovat.

Přesun do podpalubí

Vybavení paluby je nadstandardní, ať už hovoříme o velikosti či o kvalitě. Podíváme-li se pod palubu, všimneme si trochu přestavěného interiérového zařízení převzatého z legendární větší sestry First 40.7. Ačkoliv je většina interiérových prvků, jak jsme si již naznačili, vyrobena z kompozitu, zbylo dole místo i na poměrně dost dřeva. Jsou z něj vyrobeny podlaha, dveře, stůl a obložení. Elegantní design doplňuje osvětlení, které vytváří atmosféru obývacího pokoje. Součástí samostatně stojícího kuchyňského ostrůvku je velká lednička, tu lze propojit s kuchyňskou linkou odnímatelným dílem, který má jinak své místo pod vařičem a může mít funkci krájecího prkénka. Na zádi se nacházejí dvě multifunkční kajuty, v nichž se pohodlně vyspí vždy dva lidé. V případě potřeby je tyto kajuty možné předělat na velké úložné prostory.

Ještě pár dní můžete časopis zakoupit v tištěné i digitální podobě ZDE


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI