Yacht > Články > Lodě >

Bavaria C38 |Sportovní nemusí znamenat spartánská

09.10.2021 |
Lodě, Plachetnice

Řeč je o nové plachetnici, kterou představila společnost Bavaria Yachts. Loď si stále zachovává sportovního ducha, ale zároveň je dostatečně komfortní na to, aby mohla sloužit třeba jako rodinná jachta.

Loď jsme měli příležitost prozkoumat na výstavě v Cannes, kde patřila k těm menším exponátům. Pro naše jachtaře je takřka ideální, pokud se budeme dívat na cenu i provozní náklady. V tříkajutové verzi se spouštěcím stolem v salonu se na lodi vyspí až osm osob. Díky své délce nebudou ani poplatky za kotvení a další služby nijak přemrštěné.

Něco málo technických vychytávek
Bavaria C38 je dlouhá bez jednoho centimetru jedenáct metrů, k šířce čtyři metry jí v nejširším bodě chybí centimetry dva. Inovativní trup s širokou přídí a ostrou hranou těsně nad vodoryskou byl použit již na jejím delším sourozenci, Bavarii C42. Podle designéra Maurizia Cossuttiho zvyšuje zadní hrana stabilitu při plachtění s úhlem náklonu od 15 do 20 stupňů. Toto řešení známe spíše ze závodních jachet, jako jsou například ty, které se účastní Volvo Ocean Race nebo VendéeGlobe. U cestovních lodí je spíše výjimkou a musí přesně ladit s dalšími designovými prvky, jinak je spíš na škodu. U Bavarie však určitě věděli, co dělají. Vždyť s výrobou jachet mají už dlouholeté zkušenosti. Továrna funguje už od roku 1978 a od té doby dodala svým zákazníkům už 41 tisíc lodí.

Široká příď tvaru V podle Cossuttiho kompenzuje širokou záď s velkým objemem zadní části trupu, což bývá u moderních plachetnic problém zejména v silnějším větru. Zvětší-li se kvůli tomu náklon lodi, trup se vychýlí z rovnováhy a jako by "ryl" přídí v hladině. Právě příď tvaru V s větším objemem redukuje důsledky tohoto efektu a loď je díky tomu snadněji ovladatelná.

Nechme však chvíli techniku stranou a podívejme se na design, který nás u Bavarie C38 upoutá na první pohled. Zůstaňme ještě chvíli venku, kde nás zaujme spousta prostoru pro pohyb posádky, zejména na bočních palubách a na přídi. Vzadu pak najdeme klasické dvojité kormidlo s velmi dobrým výhledem dopředu, před které se na dvě protilehlé lavice tvaru Lmůže ke stolu posadit klidně celá posádka. Na zádi nesmí chybět výklopná koupací plošina. Bohužel se nepodařilo odstranit nešikovné řešení, kterým je koupací žebřík umístěný v levé bakistě. Alespoň je pro něj ale jasně definované místo s držákem.

Vítejte uvnitř
Interiér je na jachtu této velikosti nebývale prostorný a prosvětlený. Opticky ho zvětšují i velkoryse navržená okna, a to jak v boku trupu, tak v nástavbě. Podpalubí si majitel může navolit, jak je libo - k dispozici je luxusní varianta se dvěma kajutami a jednou prostornou koupelnou, případně tříkajutová verze se dvěma koupelnami...

Celý článek o nové plachatnici Bavaria C38 si můžete přečíst v aktuálním říjnovém Yachtu. 

Text: Pavel Kreuziger
Foto: Bavaria Yachts a Daniel Guryča

www.kws-marine.cz


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI